Sunday, October 13, 2013

Aku Nak Move On

Salah satu topik yang ana rasa , tengah hot jugak . Kalau on twitter je , mesti Timeline sarat dengan 'move on' . Jadi curious jugak lah kan . Kenapa sekarang ni jadi hot . Sekarang ni ramai putus cinta ke?

'Move on'
Hanya pendapat ana .
Ana rasa bukan sebab sekarang ramai putus cinta tapi kalau on twitter tu banyak akaun yang bertemakan mantan , LDR , cinta dll . Jiwang-jiwang latuh kan . Akaun-akaun ni menyebarkan pengaruh sebenarnya . Maybe sebab tu orang lain pun terpengaruh dengan tweet-tweet mereka .

Ana pun nak move on .
Well , ana pun ada ex . Ana pun perlu move on . Ana sangat rasa tak perlu simpan lagi cerita lama yang memang tak perlu diingat . Ambil pengajaran sahaja . Semua orang nakkan someone yang setia . Boleh diharap . Ana pun sama , nakkan seorang suami yang soleh dan setia . Keep in mind yang kejarlah cinta matlamat bukan cinta alat . Kalau matlamat tercapai , lebih mudah nak capai yang lain-lain . Ana dah move on .

Kahwin cara move on .
Kahwin bukan sebab nak move on . Awalnya tak sangka akan lalui hebatnya begini tapi takdir Allah lebih hebat . Allah sedang merancang yang terbaik . Ana percaya Allah akan berikan yang terbaik . Kalau tunang ana sekarang orangnya yang Allah pilih . Ana tidak boleh mengelak daripada yang Allah berikan .

Cara-cara nak move on .
Firstly, kuncinya SABAR : Boleh jadi , kita gagal move on sebab tidak sabar . Asyik merungut sebab tak dapat lupakan . Asyik menangis sebab selalu teringat . Terasa macam nak getback .

Second, MAAF : Kita maafkan orang tu . Jangan simpan apa-apa perasaan dah . Kalau simpan sebab tu asyik sebak je dada . Sesak otak fikirkan dia .

Third, IBADAH : Allah kata "Inni qarib" (Sesungguhnya aku dekat) . Dekatkan diri sengan Allah . Labuhkan rasa cinta kepada al-khaliq . Kita kan Allah ciptakan untuk beribadah . Jadikan setiap amalan harian sebagai suatu ibadah dengan niatkan kerana Allah . Kejar kemanisan iman .

Bila tulis yang third tu sebenarnya dah cukup . Cukup untuk kita move on . Sedar tak , Allah yang kurniakan kita perasaan . Saat Allah ambil balik perasaan tu baru kita sedar kalau Allah nak kita ingat .

[From somewhere else]
1.Delete mesej
2.Delete gambar
3.Delete nombor(kalau nak)
4.Jangan stalk
5.Berhenti berharap



4 comments:

zulhilmi tempoyak said...

tak yah move. On je.. ada yang terbaik nanti. :)

TeTo YakSa said...

Yaaaaaaaa..... Move on adalah jalan yg paling baguss....

Munirah Shaari said...

ble anti btunang?x dgr cte pn

Amy Hana Abdul Razak said...

@ZULHILMI : Huhu , nak yg terbaik kenalah move on , takkan nak kecewakan orang lain pulak .

@TETO : Ye , daripada mengharap yang tak pasti .

@MUNIRAH : Bertunang tak perlu dikhabarkan pun takpe kan , nanti nikah in shaa Allah ana jemput ye :)