Tuesday, August 20, 2013

HA KHA DA #3

Da untuk Da'ie .

Siapa Da'ie kalau bukan kita ?
Kita memikul tugas da'ie ini kerana telah dinyatakan dalam Al-Quran kita adalah umat terbaik . Umat terbaik yang membawa kepada kebaikan dan menjauhi kemungkaran . Kita tiada masa untuk menilai keburukan orang lain , berbicara dalam erti kata lain kutuk belakang atau suuzon dengan tindakan orang lain . Apabila kita lihat kemungkaran hendaklah kita cegah dengan 3 cara .

Yang pertama dengan kuasa yang kita ada sebagai contoh , kita adalah pengawas sekolah yang sedang melihat ada pelajar yang sedang ponteng maka hendaklah kita dengan berhikmah mengarahkan agar pelajar tersebut masuk ke kelas .

Yang kedua dengan nasihat . Menyampaikan nasihat adalah suatu cara menghalang kemungkaran . Nasihat yang bagaimana ? Kata-kata yang tidak mengguris hati (sopan) dan sampaikan dengan berhikmah . Seandainya mahu menyampaikan nasihat melalui FB juga dengan berhikmah . Apa guna Private Message ? Hantarkan saja PM yang berisi nasihat . Ingat , sampaikan dengan berhikmah .

Yang ketiga dengan hati . Kita tanamkan dalam hati yang kita membenci kemungkaran "Aku benci maksiat!" kemudian kita ajak diri kita sendiri ke arah kebaikan . In shaa Allah apabila kita menjadi baik kemudian aura itu tersebar , orang yang memandang juga akan terdorong kepada kebaikan . Penghijrahan itu suatu kebaikan .

HA KHA DA #1
HA KHA DA #2


No comments: