Sunday, August 4, 2013

HA KHA DA #1

Bermula dengan HA iaitu Hamba

Sebagaimana kita common dengan perkataan hamba ni , bermacam definisi boleh diberi . Hamba kepada tuan , hamba kepada Allah , hamba kepada manusia?

Hamba di sini membawa skop Hamba Kepada Pencipta iaitu Allah S.W.T . Kita sebagai hamba yang Allah ciptakan bukan dipaksa untuk melakukan tugas berat sepertimana dalam Al-quran sendiri ada menyatakan bahawa "La ikraha fiddin" yang bermaksud "Tiada paksaan dalam agama ini(Islam)" tetapi Allah telah berfirman dalam Al-quran yang membawa maksud "Sesungguhnya tidak diciptakan jin dan manusia melainkan untuk beribadah kepadaku" . Berdasarkan ayat tersebut Allah tidak menyatakan kita diciptakan untuk menyembah Allah iaitu bukan kita wajib untuk solat sahaja tetapi menunaikan ibadah .

Ibadah ni sangat luas . Ada ibadah khusus , ada ibadah umum . Ibadah khusus adalah yang telah ditetapkan oleh syarak seperti solat , menunaikan zakat , ibadah qiamulail dan sebagainya . Ibadah umum pula ibada selain yang ada dalam Al-Quran iaitu ibadah termasuk amalan seharian manusia . Inilah yang membezakan kita dengan bukan Islam . Jika kita melakukan sesuatu amal , berpaksi pada niat kita kan? Kalau orang bukan Islam , niat dikira ke? Tidak . Betapa Allah Maha Pemurah , Allah kurniakan pahala untuk niat yang baik . Bila sebut sahaja "Allah" yang bermaksud kita sedang ingat pada Allah , pun dapat pahala . Subhanallah . 

Ni nak kongsi cerita . Ada 12 orang miskin yang akan diagihkan sekeping roti setiap seorang dan muncul seorang musafir dan telah mengambil bahagian roti seorang fakir maka hanya 11 orang fakir yang dapat roti dan ada seorang yang tak dapat , melihat fakir itu kelaparan , musafir tu pun berilah roti tadi dan disebabkan dia yang kelaparan musafir itu meninggal dunia . Apabila ditimbang amalannya , musafir itu telah membuat banyak kebaikan , ibadah and so on tetapi perbuatan mazmumahnya telah memberatkan timbangan sebelah kiri . Setelah disemak lagi ada satu perkara yang telah memberatkan timbangan sebelah kanannya iaitu dengan memberi roti kepada seorang fakir dan sanggup biarkan diri dia kelaparan , subhanallah . Itulah cerita berkaitan peranan manusia sebagai HAMBA .

TO BE CONTINUED 1 comment:

Cik Misya (Aimi Syahirah) said...

Hi dear! Nak duit raya free?http://www.aimisyahirah.com/2013/08/contest-saya-nak-duit-raya-cik-misya-v2.html