Saturday, July 27, 2013

Half Sem Examination & Talk Kun Fayakun

GIVE IN .
Exam hari Khamis ni oke . Khamis ni tarikh 1 Ogos . Sedarlah wahai Hana yang malas , ulangkajilah . Belajarlah bersungguh-sungguh . Di sini bukan tempat untuk bermain-main lagi . Yang penting kumpul ilmu Allah sebanyaknya bukan tempat usha-usha bakal suami *eh* . Maaf Encik Bakal Suami , saya bergurau saja . Ingat Hana , beberapa hari sahaja lagi ni . Please improve . Hana perlu ubah diri . Berangan nak kahwin tu padam sekejap . Haiyoooo , Encik Bakal Suami , terasa lambat pulak tahun depan , esok ? Haishhhhhhh , stop dreaming lah Hana . You better change because no one can help you to improve yourself , got it ?

“Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa apa yang pada diri mereka ” (Surah Ar-Rad:11)



Hana san ! Gambatte detsu ne !

Bi taufiq wa najah kepada kawan-kawan tamhidi , semoga peroleh keputusan cemerlang . Aamiinn . Ingat , Allah tidak pandang hasil lepas-lepas . Jika kita lurus A dalam SPM tak semestinya kita dekan setiap semester di universiti . Allah lihat pada usaha , walau usaha kita sedikit tapi yang sedikit itulah yang bakal mengubah sesuatu . #Pesanan pada diri dan semua .

JUMAAT , 26 Julai 2013 at DKP 3 , FST (USIM)
Kak Farah Lee datang ke USIM untuk Talk mengenai beliau sendiri . Sangat menarik sampai biasanya tidur kalau pergi mana-mana Talk tapi ni tak . Kak Farah Lee berkongsi bagaimana penghijrahannya dan beberapa tips untuk student serta banyak lagi . 

Ana dan Kak Farah Lee .



Wednesday, July 17, 2013

Half Sem In Tamhidi

Alhamdulillah , dah setengah semester dekat USIM , banyak sangat gelak , hari-hari gelak . Rasa terlalai banyak sangat tapi ada juga yang bermanfaat yang ana dapat . Alhamdulillah juga , dah 9 hari berpuasa . Hari makin hari makin tak pasti diri ini dah matang atau masih berjiwa dan berminda keanak-anakan . 1 dan 2 Ogos akan diadakan peperiksaan *eh macam sekolah* pertengahan semester pertama untuk pelajar tamhidi . Ana takut sangat sebab rasanya macam main-main je belajar , astaghfirullah . Kadang-kadang mood menyimpang ke mana-mana entah sampaikan lalai sangat dan dah tak ingat dah masuk U sekarang . Masih lagi kemaruk online , ya Allah , macam mana nak jadi mahasiswa mukmin macam ni ? Mahasiswa mukmin ? Itu matlamat atau ___________ . Allahu , banyak sangat Hana dah lupa . Kena tajdid niat semula . Format jangan , nanti hilang semua , cumanya perlu baiki sikit-sikit . Habit tak baik buang . Ingatkan diri , matlamat dan impian . Mana nak kejar dulu . In shaa Allah . Allahumma Yasir Wa La Tu Asir .

Embedded image permalink
#Tamhidi #QS_Class #USIM #DKS1.5 #Housemate . On right : Fatin Anis Mahirah .

Saturday, July 13, 2013

Kehilangan

Baru dapat tahu , kawan serumah akan berhijrah . Seriously tak nak jumpa kehilangan tapi takdir Allah . Amirah Mohd Azmi , semoga di sana nanti berjaya menjadi mahasiswa mukmin dan berjaya menjadi pendidik pada suatu hari nanti . Masha Allah , tahniah untuk Mirah . Semoga sentiasa diberi kesihatan dan dipermudahkan dalam menuntut ilmu . Hana sayang Mirah , nama kita dah lah sama . Mana nak cari ganti Mirah , takde . Takde siapa dah boleh ganti Amirah Mohd Azmi dalam Teratak Mahligai Indah . Nanti kami rindu Mirah . Jangan lupakan kami . Indahnya kebersamaan ini untuk dijadikan kenangan , indahnya ukhwah ini untuk dijadikan masa silam , moga kita mendapat naungan Allah di akhirat kelak .

Amirah dengan 'peace' . Will miss you .