Monday, March 4, 2013

Program Menara Gading 4 Negeri Sembilan Day 1

Dah lama rasanya tak pegang keyboard ni so hari ni nak taip banyak-banyak tapi antum kene janji baca sampai habis tau . Ini perkongsian ilmu juga pengalaman berada di Program Menara Gading(PMG) kali ke-4 peringkat Negeri Sembilan .

Pada tanggal 22 hingga 24 ana telah ke Seremban untuk menghadiri satu program iaitu PMG di mana bertujuan untuk mendedahkan kepada bakal mahasiswa tentang kehidupan universiti . Walaupun ana dah pergi sebelum ni di Selangor , menarik PMG kali ni dijalankan di Sekolah Rendah Islam Integrasi (Tahfiz) Darul Ulum , Seremban . Haaa , bayangkan pelajar di sini berumur 7 hingga 12 tahun sudah duduk di asrama . Ini pastinya pengorbanan yang cukup besar , boleh menghafaz lagi , sungguh beruntung anak-anak ini dan ana sendiri rasa rugi kenapa tidak ana ditakdirkan menjadi seperti mereka . Ana di usia mereka hanya pergi sekolah , balik , main , makan tapi segalanya ketentuan Allah .

Ana dapat tahu tentang program ni 3 hari sebelum program dijalankan dan ana terus mendaftar . Ana sebelum ni tidak diizinkan sama sekali naik bas sewaktu belajar di SMAPK dulu tapi kali ni dengan izin umi ana , ana naik bas ke Terminal One , Seremban . Ana dijemput di stesen oleh Kak Atiqah(fasilitator) .

Semuanya berjalan lancar alhamdulillah . Kami dikenalkan dengan fasilitator dan memilih Tok Batin(ketua peserta lelaki) dan Mak Dara(ketua peserta perempuan) . Kami diterangkan mengenai 5S iaitu Salam , Selawat , Senyum , Santun , Susun . Setelah solat maghrib , kami disajikan dengan kuliah maghrib oleh Abang Tarmizi bertajuk 'Niat' .

 kami dibahagikan ke dalam kumpulan dan memulakan sesi taaruf . Kami membincangkan kepentingan taaruf iaitu antaranya dapat mengeratkan silaturrahim , berkongsi idea , pandangan dan apabila kita kenal seseorang mudah untuk kita meminta tolong ketika dalam kesusahan . Taaruf juga adalah suatu tuntutan syarak sebagaimana dalam surah hujurat ayat 13 dan sebagai melengkapi 4T iaitu Taaruf(berkenalan) , Tafahum(saling memahami) , Takaful(saling menjamin) dan Ta'aun(saling membantu) . Kemudian kami membincangkan mengenai kehidupan di universiti yang memerlukan usaha sendiri untuk dapatkan ilmu , di universiti kita perlu kejar lecturer bukan tunggu disuap dan perlu didik keikhlasan , jaga ikhtilat(perhubungan) antara bukan muhrim dan jaga hubungan dengan Allah . Kemudian kami menunjukkan skill melukis , ekeke . Kami diminta untuk melukis belon dan cawan . Aktiviti ni sebenarnya nak beritahu kepada kami mahasiswa perlu ada kelainan , perlu berfikiran lebih terbuka , perlu 'out of the box' supaya tidak hanya duduk di takuk yang sama . Best sangat ! Belajar perkara baru >.< Itu saja untuk first day :)Lokasi program


Ketua fasilitator , Abang AzuwaNo comments: