Saturday, February 16, 2013

Program Menara gading 13 Selangor Day 3


Pepagi burung tak berkicau pun kat sini , berbeza pada hari ketiga selepas solat sunat dhuha , kami buat satu halaqah putera puteri berasingan ye . Kami berbicara mengenai HAKHADA . Sangat menarik , jarang-jarang dengar mengenai perkara ni , alhamdulillah dapat ilmu yang sangat banyak di sini . Bermula dengan HA stands for HAMBA . KHA pula untuk KHALIFAH dan DA untuk DA'IE . Ketiga-tiga perkara ni sangat berkait rapat dengan cita-cita kami peserta PMG iaitu untuk menjadi mahasiswa bukan sebarang mahasiswa tetapi kamilah MAHASISWA MUKMIN , in shaa Allah . Kita ialah Hamba apabila kita mentaati perintah Allah , dan menjauhi larangan Allah . Siapa bilang kalau mentaati perintah Allah tu susah? Sememangnya bukan senang menjadi Hamba Allah yang terbaik tapi kita mesti terus berusaha , sekurangnya kita melakukan sesuatu .

"BETTER HAVE SOMETHING THAN NOTHING"

Haa , kan? ni nak kongsi cerita yang Ukhti Susilawati ceritakan berkaitan HAMBA . Ada 12 orang miskin yang akan diagihkan sekeping roti setiap seorang dan muncul seorang musafir dan telah mengambil bahagian roti seorang fakir maka hanya 11 orang fakir yang dapat roti dan ada seorang yang tak dapat , melihat fakir itu kelaparan , musafir tu pun berilah roti tadi dan disebabkan dia yang kelaparan musafir itu meninggal dunia . Apabila ditimbang amalannya , musafir itu telah membuat banyak kebaikan , ibadah and so on tetapi perbuatan mazmumahnya telah memberatkan timbangan sebelah kiri . Setelah disemak lagi ada satu perkara yang telah memberatkan timbangan sebelah kanannya iaitu dengan memberi roti kepada seorang fakir dan sanggupbiarkan diri dia kelaparan , subhanallah . Itulah cerita berkaitan peranan manusia sebagai HAMBA . 

Kita juga adalah khalifah apabila kita boleh memimpin diri kita dan orang lain . Segaimana dalam al-quran ada menyatakan kita adalah umat terbaik , yang mengajak kepada kebaikan dan membenci kemungkaran [Al-Imran : 110] . Kita juga merupakan pendakwah (Da'ie) tapi jangan ingat dakwah itu menyeru kafir untuk masuk Islam tetapi dakwah kepada kebaikan kepada sesiapa sahaja .

Selesai halaqah kami , kami bergerak ke makanan :O opps , fefaham lah . Selepas sarapan kami ke dewan kuliah then kami bergerak masuk ke dalam kumpulan then kami buat aktiviti dalam kumpulan yang seterusnya *nampak macam malas nak cerita je , HAHAHA* then kami memulakan aktiviti yang pertama dengan bancuh kopi dan rebus lobak merah :D Haha , tipuu jee , actually nak sampaikan kepada kami jadilah seperti kopi yang boleh adapt dengan air yang panas as anologi untuk dugaan kehidupan sebagai mahasiswa dan jangan lah jadi macam lobak merah yang lembik bila masuk dalam air panas , menarik bukan? *krik krik krik* then kami main kacang hijau , eh bukan main tapi sebenarnya boleh lah dikatakan main , macam game jugak . Kami harus menyusun biji kacang hijau tu ke dalam 9 kotak 



yang mesti setiap baris ada 15 biji dan fixed 5 biji di kotak di tengah-tengah . Macam main tic tac toe lah pulak . Kemudian game yang kedua ialah masak-masak :D Hoho , nope lah , kami just kene create resipi sendiri . Berbagai-bagai resipi ni dikaitkan dengan pelbagi persatuan yang ada di universiti nanti , cuma kami bakal mahasiswa ni harus bijak memilih *senyum kambing* *keluar mentol atas kepala* Okay , stop berimaginasi .

Beralih ke sebelah sore iaitu petang , kami ada Le Tour De UPM *main bedal* sebenarnya dalam tentatif namanya Le Tour De Campus , bukan Langkawi okay , takda basikal . Macam treasure hunt gituu , nak gempak lagi panggil explorace tapi dia ada nama lagi hebat lah iaitu "Kalau tak dipecahkan RUYUNG masakan dapat SAGUNYA" *panjang gila babeng* , haha . Checkpoint akan dipanggil ruyung , ruyung ada 9 , kalau dah pergi setiap ruyung dapatlah klu seterusnya , itulah sagunya -_- *main taram bin tibai* Let the pictures speak . Walaaaa :D serba sedikit mengenai gamenya .


Memindahkan air dari satu botol ke botol yang lain .


Telur Ke King .


Atoto , sweeet gilaaa , wkvwkvwkvwkv >.<


Main 'DAM' *bukan empangan*

Okay , actually ada lagi but tak jumpa gambar , maaf *muka seposen* . Game ni ambil masa lama , sampai pukul 6 and kami dibenarkan mandi pada hari ketiga ni , yeay ! :D So wangi lah sikit , LOL . Kami juga ada persembahan daripada gabungan dua universiti . Kami diarahkan untuk mempersembahkan apa sahaja untuk explain mengenai game yang ruyung-ruyung tu so hasilnya memang macam-macam , semuanya hebat ! :D Ada yang buat sketsa , pantun , presentation and so on . Lebih menarik , ada persembahan daripada abang fasilitator . Mereka berlakon , power jugak mereka dalam lakonan sampai sakit pipi ana gelak , haha . Setelah membaca al-mulk maka selesailah untuk the third day .
Taraaaaa ! :D





Last entri esok jadi tungguuuuuuuuu...

2 comments:

Razil Tahir said...

huuuu... good program... huhuhuhuhu

sayidah napisah said...

mcm best jep..done follow. follow me back ;)

http://memburucintamu.blogspot.com