Tuesday, February 19, 2013

Takkan Melayu Hilang Di Dunia

Dalam POST sebelum ini , ana ada tulis mengenai program yang ana pergi dan Ustaz Mohamad Abdullah telah membuka suatu rahsia tentang masyarakat Melayu yang sebenarnya hebat . Kita juga dikagumi oleh rakyat Rusia di Saint Petersburg , tak percaya? 

Betapa mereka kagum dengan orang Melayu dan juga negara Malaysia . Sebenarnya video yang kami , peserta PMG dapat tengok lebih panjang . Di awal , ada rungkaian rahsia Barus . Dengan bantuan The Gorgouse Google :

"Betapa hebatnya bangsa Melayu ini sehingga Nabi Muhammad S.A.W memerintahkan sahabat baginda mengIslamkan Raja Raja Di Nusantara."
Kronologi pengIslaman Raja Raja Melayu adalah di sini 

Nabi Muhammad SAW diangkat jadi Rasul = (610 Masehi, 13 tahun sebelum Hijrah).

1 Hijrah = 622 Masehi. 

Perkampungan Islam wujud di BARUS, Sumatera = 3 Hijrah (625 Masehi). 

Rasulullah SAW wafat = 11 Hijrah (632 Masehi)

Saidina Zaid bin Harithah dihantar ke LAMURI, Sumatera = 35 Hijrah (655Masehi). 

Kesultanan ZABAJ ISLAM (Jambi) = 99 Hijrah (718 Masehi). 
Kesultanan SAMUDERA = 205 Hijrah (820 Masehi).

Kesultanan PERLAK = 225 Hijrah (840 Masehi)

Kesultanan LAMURI = 349 Hijrah (960 Masehi)

Kesultanan LANGKASUKA = 530 Hijrah (1136 Masehi)

Kesultanan PASAI = 665 Hijrah (1267 Masehi) 

Kesultanan ACEH DARUSSALAM = 901 Hijrah (1496 Masehi)


Wilayah Islam di Dunia Melayu

Menurut catatan sejarah, Islam sudah sampai ke BARUS, Sumatra 15 tahun setelah Nabi Muhammad SAW diangkat menjadi Rasul, iaitu Tahun 3 Hijrah (625 Masehi). Satu rombongan diketuai oleh Sahabat Rasulullah SAW bernama Abdullah bin Mas'ud RAbersama 100 rombongan Qabilah Tachiek direkodkan sampai ke Barus. Pada ketika itu sudah berlaku perkahwinan antara pedagang Muslim dari Tanah Arab dengan wanita Melayu. Islam sampai ke China lebih awal, iaitu sekitar 616 Masehi (7 tahun sebelum Hijrah) dibawa oleh Sahabat yang bernama Saad bin Abi Waqqas RA. Sahabat bernama Zaid bin Harithah RA di hantar ke alam Melayu pada 35 Hijrah (655 Masehi) iaitu kira-kira 40 tahun setelah Saad RA sampai ke China.

JAMBI (ZABAJ ISLAM) dipercayai merupakan kerajaan Islam paling awal di Nusantara. Secara kebetulan pula, kerajaan inilah yang juga disebut Kerajaan MELAYU. Nama MELAYU dan JAMBI digunakan bersilih-ganti dalam banyak teks sejarah. Perkataan 'MALAYU' ditemui diukir pada sebuah tugu dianggarkan berusia sekitar 1286 Masehi. Ia ditemui di Padang Rocore, berhampiran muara sungai Batang Hari.

BARUS

Berikut adalah petikan mengenai sebahagian dari sejarah Islam di Barus, semoga bermanfaat:

633-661 M
Dikatakan pemerintahan Khulafa Al Rasyidin telah menjalin hubungan dengan beberapa kerajaan di Sumatera, termasuk Mendailing. Tapi hubungan itu masih sekedar hubungan antara negara dalam sebuah upaya untuk menjalin hubungan kerjasama ekonomi. Kapur barus, emas, merica dan rempah-rempah lainnya. Sumatera dikenal dengan istilah Zabag. Beberapa catatan mengenai kedatangan utusan dan pelaut Muslim ke Barus dan pelabuhan Sumatera lainnya yang dikuasasi Sriwijaya pernah didokumentasikan.

661-750 M
Pelaut-pelaut Arab yang Islam mulai berdatangan secara intens di masa pemerintahan Dinasti Umayyah. Kedatangan mereka untuk misi dagang tersebut telah membentuk kantong-kantong muslim di tanah Mendailing, khususnya Barus, yang tentunya terjadinya transfer ilmu pengetahuan kepada penduduk setempat melalui medium non-formal.

718-726 M
Islam berkembang pesat di tanah Barus. Di lain pihak Islam berkembang di Sumatera masuknya beberapa raja Sriwijaya kepada Islam. Diantaranya Sri Indra Warman di Jambi.

851 M
Seorang pedagang Arab berhasil mendokumentasikan kedatangannya di kota Barus. Laporan Sulaiman itu pada tahun 851 M membicarakan tentang penambangan emas dan perkebunan barus (kamper) di Barus (Ferrand 36).

Dicatat bahwa para pendatang asing seperti Romawi, Yunani, Arab, Cina, India, Persia dan dari kepulauan Indonesia lainnya telah membangun kantong-kantong pemukiman yang lengkap dengan prasarana pendukungnya di Barus. Penambangan emas dan perkebunan kamper tersebut merupakan contoh bahwa kedua komoditas ini telah diolah secara modern dan bukan didapat secara tradisional di hutan-hutan.

Sekarang ini ahli sejarah menemukan bukti-bukti arkeologis yang memperkuat dugaan bahwa sebelum munculnya kerajaan-kerajaan Islam yang awal di Sumatera seperti Peurlak dan Samudera Pasai, yaitu sekitar abad-9 dan 10, di Barus telah terdapat kelompok-kelompok masyarakat Muslim dengan kehidupan yang cukup mapan (Dada Meuraxa dalam Ali Hasymi, Sejarah Masuk dan Perkembangan Islam di Indonesia, bandung PT Al Maarif 1987). Kehidupan yang mapan itu pula memungkinkan mereka untuk hidup secara permanen di kawasan ini yang sudah pasti didukung oleh sarana pengembangan ilmu pengetahuan agar mereka tidak tertinggal dengan pesaing lainnya.

Sebagai pelabuhan yang sangat masyhur, Barus menjadi tujuan pendidikan tertua bagi masyarakat Mendailing. Hal ini dikarenakan bahwa Barus merupakan wilayah Mendailing yang paling mudah dicapai oleh orang-orang Mendailing dari pedalaman yang ingin menimba ilmu. Jalan-jalan menuju Barus telah dirintis rapi oleh pedagang-pedagang Mendailing yang ingin menjual kemenyan dan membeli produk jadi dari Barus. Sampai era tahun 1980-an, madrasah-madrasah tradisional Barus masih menjadi primadona tujuan pendidikan di tanah Mendailing sebelum akhirnya digantikan oleh Mandailing dengan pesantren-pesantrennya yang sudah modern.

Masuknya gelombang pedagang dan saudagar ke Barus mengakibatkan penduduk lokal Mendailing di lokasi tersebut; Singkil, Fansur, Barus, Sorkam, Teluk Sibolga, Sing Kwang dan Natal memeluk Islam setelah sebelumnya beberapa elemen sudah menganutnya. Walaupun begitu, mayoritas masyarakat Mendailing di sentral Mendailing masih menganut agama pagan sehingga Perang Padre.

Kelompok Marga Tanjung di Fansur, marga Pohan di Barus, Batu Bara di Sorkam kiri, Pasaribu di Sorkam Kanan, Hutagalung di Teluk Sibolga, Daulay di Sing Kwang merupakan komunitas Islam pertama yang menjalankan Islam dengan kaffah.

Nota Kaki
Orang Batak terhad kepada Danau Toba sahaja. Mereka ini berugama Kristian . Ada yang maseh mengamalkan kepercayaan pagan . Setelah Belanda menjajah Wilayah Mendailing, mereka menamakan Wilayah itu sebagai Wilayah Batak.

Orang Mendailing menduduki wilayah tanah subur di kawasan pergunungan dan lembah . Mereka ini memeluk ugama Islam dalam 2 pharasa iaitu semasa percamoran dengan pedagang dan mubaligh Arab dan juga semasa Perang Padre yang diketuai Imam Bonjot. 


Begitulah sebenarnya hebatnya masyarakat Melayu dan seharusnya masyarakat Melayu kini boleh menjadi hebat . Think and act ! 

Monday, February 18, 2013

Review 400TH Follower and A Part Of Me

The Misai . Ohyeaa !

Bertemakan ke-purple-an yang comel dan blog yang simple , kemas , sedap mata memandang as tuan dia pun , comel gituuu . Setinggi terima kasih kepada anda kerana sudi follow blog ana . Ohyaa , sepertinya blog ini baru diterbitkan , jadi marilah kita serbu beramai-ramai . Maaf sangat tak boleh nak ulas panjang . Babai 

Lots of love ,
Amy Hana .


As yawls can see dekat title tu 'a part about me' so ni hari ni lah , tadi pergi hospital and jumpa doktor then cakap lah dekat doktor , effect makan ubat ana takboleh tidur and memang ubat tu ada side effect insomnia so doktor try bagi ubat lain so tadi dapat lah Propranolol HCI 40mg dengan Sumatriptan 50mg . Dos yang sederhana . Then doktor dah set-kan MRI di Ipoh but tunggu 2 weeks lagi untuk tahu date untuk MRI tu . Okay babai .

Sunday, February 17, 2013

Program Menara Gading 13 Selangor Day 4

Nak cerita hari last ni berat betul hati . Okay , biar ada melankolik background sikit lah kan , baca dalam sepi ditemani bunyi cengkerik , ahha . Okay tak lawak . 

Hari last ni pepagi as usual je cumanya kami dah siap turun dengan bebarang sekali bawa ke dewan kuliah , letak dekat luar dewan tingkat atas . Then dalam dewan , ada ucapan perasmian penutup PMG . Selepas itu kami di-divide mengikut cawangan , ana tercampak dalam cawangan lain-lain negeri dengan 14 orang peserta lain iaitu Abdul Rahman , Muhd Helmi , Salwa , Farhan , Mimi , Akmal , Arif , Syamil , Syafiq , Hafizah , Yakin , Hanif , Adiela dan Faiz .

The girls and the kakak fasi beside me yang pakai spek dekat luar tu named Atikah . Okay boys takda gambar , haha .

Kami sebenarnya diarah oleh Kak Atikah untuk melakar graf kehidupan dan menceritakannya tetapi tiba-tiba rezeki kami bertemu dengan Abang Ali Imran dan Abang Khairul Fahmi yang menceritakan serba sedikit mengenai kehidupan IPT dan menanyakan kami jurusan dan universiti pilihan kami . Kami juga diberitahu untuk turut serta dalam Persatuan Pelajar Islam untuk setiap negeri supaya kami menjadi pewaris pelatih mahasiswa mukmin akan datang , in shaa Allah . Kemudian kami masuk ke dewan kuliah semula , ada special gift untuk kami , perserta PMG . 
Taraaaa ! :D



Kami juga ada *lap air mata*

Semua semangat nyanyi last day , sob sob :'/

Opps , lupa gila , sebenarnya kami ada special guest yang deliver special talk . Orangnya selalu muncul di TV9 dan TV Alhijrah . 


Beliau ialah Ustaz Mohamad Abdullah yang diberi gelaran al-amin , hebat sungguh beliau ni . Beliau menyampaikan sesuatu yang kami tak dapat di mana-mana , alhamdulillah kami memperoleh ilmu yang sangat berharga dalam PMG ni . Semoga program sebegini terus ada dan akan sentiasa memberi ilmu yang bermanfaat bagi bukan sahaja bakal mahasiswa tetapi kepada lebih ramai pelajar sekolah rendah , sekolah menengah dan mungkin juga kepada orang ramai , in shaa Allah .

Haaaa , ni nak cerita orang special sepanjang program ni ialah bermula dengan seorang pemilik BLOG ni . Namanya Sakinah , secantik nama , secomel orangnya , haaa . Seterusnya , Auni yang juga teman serumah tapi lain bilik . Dia kelihatan orang yang tegas dan dia juga seorang yang peramah . Auni sebilik dengan Nabila . Nabila sangat baik , dia ada bagi buah oren :D ayah dia yang bawakan . Ana juga serumah dengan Hafizah dan Nasuha . Mereka ni satu sekolah . Hafizah baik sangat sebab share topup as ana out of credit , hehe . Nasuha pun baik jugak and peramah . Next are Adiela and Intan . Adiela memiliki sifat lembut and sopan . Intan pulak orang yang happy-go-lucky gituu . Mereka adalah teman serumah yang AWESOME ! Alhamdulillah .

Last words , big thanks untuk semua fasilitator dan tenaga kerja yang bertungkus-lumus menggerakkan PMG untuk melahirkan bakal mahasiswa mukmin dan in shaa Allah kami akan sahut cabaran untuk menjadi mahasiswa kopi o.O hehe . PMG GO GO GO! SEMANGAT PMG! MAHASISWA MUKMIN! 

I miss those momments with you all in PMG and im glad if somedays tiba-tiba kalau terserempak or else ada orang tegur like "Assalamualaikum Hana NATURA" Brrrrrrrr ! *tembak diri sendiri* or apa-apa yang mengingatkan fasal PMG ni dengan confirmnya ana tahu orang tu pun masih 'ber-PMG' lagi . Rindunyaaaaaaaaaaaaa 4 hari 3 malam tu :'( *kesat hingus* Okay , tak senonoh .

Amanat , wallaaaa :D *booooooo*



Klik link bawah untuk hari ketiga dan dalam entri tu ada link untu hari kedua dan pertama .



Saturday, February 16, 2013

Program Menara gading 13 Selangor Day 3


Pepagi burung tak berkicau pun kat sini , berbeza pada hari ketiga selepas solat sunat dhuha , kami buat satu halaqah putera puteri berasingan ye . Kami berbicara mengenai HAKHADA . Sangat menarik , jarang-jarang dengar mengenai perkara ni , alhamdulillah dapat ilmu yang sangat banyak di sini . Bermula dengan HA stands for HAMBA . KHA pula untuk KHALIFAH dan DA untuk DA'IE . Ketiga-tiga perkara ni sangat berkait rapat dengan cita-cita kami peserta PMG iaitu untuk menjadi mahasiswa bukan sebarang mahasiswa tetapi kamilah MAHASISWA MUKMIN , in shaa Allah . Kita ialah Hamba apabila kita mentaati perintah Allah , dan menjauhi larangan Allah . Siapa bilang kalau mentaati perintah Allah tu susah? Sememangnya bukan senang menjadi Hamba Allah yang terbaik tapi kita mesti terus berusaha , sekurangnya kita melakukan sesuatu .

"BETTER HAVE SOMETHING THAN NOTHING"

Haa , kan? ni nak kongsi cerita yang Ukhti Susilawati ceritakan berkaitan HAMBA . Ada 12 orang miskin yang akan diagihkan sekeping roti setiap seorang dan muncul seorang musafir dan telah mengambil bahagian roti seorang fakir maka hanya 11 orang fakir yang dapat roti dan ada seorang yang tak dapat , melihat fakir itu kelaparan , musafir tu pun berilah roti tadi dan disebabkan dia yang kelaparan musafir itu meninggal dunia . Apabila ditimbang amalannya , musafir itu telah membuat banyak kebaikan , ibadah and so on tetapi perbuatan mazmumahnya telah memberatkan timbangan sebelah kiri . Setelah disemak lagi ada satu perkara yang telah memberatkan timbangan sebelah kanannya iaitu dengan memberi roti kepada seorang fakir dan sanggupbiarkan diri dia kelaparan , subhanallah . Itulah cerita berkaitan peranan manusia sebagai HAMBA . 

Kita juga adalah khalifah apabila kita boleh memimpin diri kita dan orang lain . Segaimana dalam al-quran ada menyatakan kita adalah umat terbaik , yang mengajak kepada kebaikan dan membenci kemungkaran [Al-Imran : 110] . Kita juga merupakan pendakwah (Da'ie) tapi jangan ingat dakwah itu menyeru kafir untuk masuk Islam tetapi dakwah kepada kebaikan kepada sesiapa sahaja .

Selesai halaqah kami , kami bergerak ke makanan :O opps , fefaham lah . Selepas sarapan kami ke dewan kuliah then kami bergerak masuk ke dalam kumpulan then kami buat aktiviti dalam kumpulan yang seterusnya *nampak macam malas nak cerita je , HAHAHA* then kami memulakan aktiviti yang pertama dengan bancuh kopi dan rebus lobak merah :D Haha , tipuu jee , actually nak sampaikan kepada kami jadilah seperti kopi yang boleh adapt dengan air yang panas as anologi untuk dugaan kehidupan sebagai mahasiswa dan jangan lah jadi macam lobak merah yang lembik bila masuk dalam air panas , menarik bukan? *krik krik krik* then kami main kacang hijau , eh bukan main tapi sebenarnya boleh lah dikatakan main , macam game jugak . Kami harus menyusun biji kacang hijau tu ke dalam 9 kotak 



yang mesti setiap baris ada 15 biji dan fixed 5 biji di kotak di tengah-tengah . Macam main tic tac toe lah pulak . Kemudian game yang kedua ialah masak-masak :D Hoho , nope lah , kami just kene create resipi sendiri . Berbagai-bagai resipi ni dikaitkan dengan pelbagi persatuan yang ada di universiti nanti , cuma kami bakal mahasiswa ni harus bijak memilih *senyum kambing* *keluar mentol atas kepala* Okay , stop berimaginasi .

Beralih ke sebelah sore iaitu petang , kami ada Le Tour De UPM *main bedal* sebenarnya dalam tentatif namanya Le Tour De Campus , bukan Langkawi okay , takda basikal . Macam treasure hunt gituu , nak gempak lagi panggil explorace tapi dia ada nama lagi hebat lah iaitu "Kalau tak dipecahkan RUYUNG masakan dapat SAGUNYA" *panjang gila babeng* , haha . Checkpoint akan dipanggil ruyung , ruyung ada 9 , kalau dah pergi setiap ruyung dapatlah klu seterusnya , itulah sagunya -_- *main taram bin tibai* Let the pictures speak . Walaaaa :D serba sedikit mengenai gamenya .


Memindahkan air dari satu botol ke botol yang lain .


Telur Ke King .


Atoto , sweeet gilaaa , wkvwkvwkvwkv >.<


Main 'DAM' *bukan empangan*

Okay , actually ada lagi but tak jumpa gambar , maaf *muka seposen* . Game ni ambil masa lama , sampai pukul 6 and kami dibenarkan mandi pada hari ketiga ni , yeay ! :D So wangi lah sikit , LOL . Kami juga ada persembahan daripada gabungan dua universiti . Kami diarahkan untuk mempersembahkan apa sahaja untuk explain mengenai game yang ruyung-ruyung tu so hasilnya memang macam-macam , semuanya hebat ! :D Ada yang buat sketsa , pantun , presentation and so on . Lebih menarik , ada persembahan daripada abang fasilitator . Mereka berlakon , power jugak mereka dalam lakonan sampai sakit pipi ana gelak , haha . Setelah membaca al-mulk maka selesailah untuk the third day .
Taraaaaa ! :D





Last entri esok jadi tungguuuuuuuuu...

Thursday, February 14, 2013

Program Menara Gading 13 Selangor Day 2

Di sini tiada ayam berkokok , cuma ada kekuatan ukhwah antara kami yang membangunkan kami pada jam 4pagi hingga 5.15pagi untuk melaksanakan sunnah nabi iaitu ibadah qiamulail . Walaupun penat menghabiskan hari semalam sehingga ada yang tidur jam 3 dan mungkin juga ada yang tidur tak lena , subhanallah semua dapat sertai qiamulail ini , alhamdulillah . Mana lagi nak dapat kekuatan ukhwah sebegini kalau tidak dalam program ini . 

Selesai qiamulail kami disajikan dengan tazkirah oleh Abang K , bukan Datuk K yee , Abang K membicarakan mengenai langkah pertama . Simpul isi ialah , ke mana-mana pun kita pergi , jadilah seperti cawan yang kosong agar mudah diisi . Selepas itu , giliran Abang Fawwaz membicarakan soal kembali kepada Allah atau dalam erti kata lain taubat . 

Tazkirah dilanjutkan hingga masuk waktu subuh . Kami solat secara berjemaah untuk semua solat fardhu di sini , subhanallah . Selesai solat subuh kami dilepaskan untuk menukar pakaian sehingga jam 8 pagi kami sekali lagi berjemaah menunaikan solat sunat dhuha , subhanallah . Di sini ana benar-benar bersyukur kerana dapat rasa suasana jemaah , biah islamiah , kekuatan ukhwah , ma shaa Allah . Kemudian kami baca al-ma'thurat berjemaah . Ini lah rutin pagi dalam program ni kecuali qiamulail yang hanya ada pada hari kedua program . Hari seterusnya semua bebas sama ada ingin melakukan qiamulail atau tidak .

Selesai di surau , kami bersarapan bersama-sama . Baca doa yang diimamkan dan memulakan dengan suapan pertama untuk orang sebelah , eh suapan pertama untuk sahabat sebenarnya . Kemudian , pada hari kedua kami ada aktiviti dalam kumpulan yang pertama . Kami telah diarah untuk menutup mata dan membayangkan benda yang paling berharga bagi kami . Antara jawapan yang diberikan ialah jam , iman , album lama , tiket bas dan jawapan ana sama dengan Helmi iaitu Al-quran *ana cakap dulu ye* :D as Al-quran melengkapi seluruh aspek kehidupan . Aktiviti kedua kami diarah untuk menutup mata sekali lagi dan meletakkan sebelah kasut kami di hadapan kami dan Abang Wan telah menukarkan kasut kami kepada peserta lain dalam kumpulan kami . Seterusnya , kami diminta men-describe tuan punya kasut tanpa tahu siapa sebenarnya tuan kasut di hadapan kami . Then kami main game :D seperti 'Ci Ku Pang' , 'Burger Kentang' , 'Seven Up' dan banyak lagi . Ada satu game ni kami diarah untuk pass botol secepat yang boleh dan kami catat rekod pass selama satu saat ! :O *tepuk tangan* Then kami disuruh Abang Umar ke hadapan untuk membuktikan bagaimana kami boleh mencapai satu saat passing botol tu dengan 10 orang . Kemudian kami dapat kopi Natura setiap seorang :D

Pada hari kedua ini juga kami disajikan dengan bicara mengenai kehidupan IPT oleh Kak Fadhilah yang memberitahu kami tentang gaya hidup mahasiswa , ada yang stress belajar hingga kesannya gugur apabila ingin melahirkan anak , tujuan menjadi mahasiswa , ciri-ciri yang perlu ada pada mahasiswa dan banyak lagi . Ohh , nak bocor rahsia , kami seharian tak mandi pada hari kedua ni . Memang semua orang tak mandi sebab banyak sangat aktiviti menarik sampai lupa nak mandi . Percayalah :P 

Kak Fadhilah 

Second day ni juga , kami ada aktiviti uji minda . Uji macam mana? 

Ni lah game tu , susun huruf jadi perkataan dan perkataan-2 tersebut membentuk perkataan MAHASISWA dengan setiap huruf pertama setiap perkataan . 

M - Matlamat Hidup
A - Amal Ibadat
H - Hukum Syara'
A - Agen Perubah
S - Sahsiah Diri
I - Idealisme
S - Sabar
W - Wibawa
A - Aktivisme
Ni kene keep in mind , keep in heart . Mahasiswa juga perlu tepis pengaruh negatif dan jadikan diri sendiri sebagai pengaruh positif untuk orang lain . Kalau kita nak pimpin orang lain , kita make sure kita boleh pimpin diri sendiri , right? As written in the Quran Al-baqarah -Verse 30

"Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu berfirman kepada para malaikat, "Aku hendak menjadikan khalifah di bum." Mereka berkata, "Apakah Engkau hendak menjadikan orang yang merusak dan menumpahkan darah di sana, sedangkan kami bertasbih memujiMu dan menyucikan namamu?" Dia berfirman, "Sungguh , aku mengetahui apa yang tidak kamu ketahui"

Pada waktu maghrib , kami dihidangkan dengan kuliah maghrib oleh Abang Shukor , dia ni hebat . Cikgu akaun , hebat bukan? *krik krik krik* Biasalah tu , ana tanya bukan ada yang nak jawab , cengkerik menjadi teman setia . Dia membicarakan tajuk mahasiswa dan hedonisme . Hedonisme ialah hiburan melampau . Mahasiswa atau sesiapa pun memang mudah terpengaruh tapi bahaya hedonisme kepada mahasiswa ini memang berbisa . Akibatnya nanti , lalai . Lalai ni penyakit berjangkit yang bahaya , saudara dengan penyakit malas . Kan bahaya? *krik krik krik*

Eh , jammed ! Apa lagi aktiviti hari second ni o.O Sah otak gelong , takkan ni pun boleh lupa . Ada ala-ala forum perdana tapi namanya CA CA CA . Emceenya Abang K . Ahli panel ialah Kak Diana Amir , Kak Heliza Helmi dan Abang Radin . 


Seronoknya Abang K duduk sebelah Kak Diana Amir tu yee , sampai terketar kaki >.< ekeke . Dimulakan dengan Kak Diana Amir yang menceritakan sejarah beliau yang pada awalnya bertudung sehingga masuk ke alam universiti dan mengikuti kelas tarian , dia telah 'hilang' tudungnya kemudian beberapa bulan yang lalu dia kembali memakai tudung *dah lama jugak* . Seterusnya , Kak Ija menceritakan 'The Law Og Imagination' di mana pada zaman kecilnya dia suka berimaginasi dan imaginasinya menjadi kenyataan . Begitu pentingnya mind set sebenarnya . Imaginasi tanpa usaha juga tidak boleh . Abang Radin pula menceritakan jemaah , fungsinya , bagaimana beliau menyertai jemaah dan ana dapati ianya sangat bagus . Tetiba rasa rindu dengan usrah :'/ sob sob .

Setelah selesai CA CA CA , maka selesai lah untuk hari kedua . Kami baca al-mulk , supper dan tidur .

READ DAY 1





Program Menara Gading 13 Selangor Day 1

Awesome ! Itu perkataan yang ana boleh gambarkan mengenai program ini . Walaupun sebelum ini ana pernah menyertai Program Menara Gading Kebangsaan(PMGK) 2011 , yang program negeri ini tidak kurang hebatnya .

Disebabkan ana ada beberapa masalah yang tidak dapat dielakkan jadi ana terpaksa bertolak lebih lewat dan ditambah masalah GPS yang tiba-tiba gilos , tak cukup makan agaknya jadi lewatlah ana sampai dalam pukul 9 malam macam tu , jadi ana tak sempat bersama peserta lain menyanyikan lagu tema PMG kerana 'dipaksa' makan *tapi ana tak rasa terpaksa pun* as waktu ana makan tu , peserta yang lain tengah dengan semangat nanyi lagu tu . Dah habis makan , ana pun masuk dewan , tengok semua kene tutup mata so ana pun tutup mata , ingat nak bagi big surprise lah kan rupanya cuma nak devide group je >.< ekeke . Orang yang ada kat depan masa tu , abang Umar , handsome tao , nak tengok handsome tak handsome?


Tengok dari tepi jelah , kalau bagi dari depan nanti ada yang pengsan pulak . Haha >.<

Setelah kami dibahagikan mengikut kumpulan yang menggunakan nama universiti-2 terpilih , kami diarahkan duduk mengikut kumpulan , sangat seronok ikut program ni sebab ikhtilat antara muslimin dan muslimat amat diambil serius . Alhamdulillah . Kemudian kami bergerak mencari tempat untuk group memasing dan mulakan taaruf . Dalam sesi taaruf kami telah diminta tujuan mengadiri program ini dan memasing telah memberi alasan memasing . Konklusi ana daripada sesi taaruf ini ialah kita bukan dilahirkan untuk menghakimi luaran seseorang tetapi bertepatan dengan surah hujurat ayat 13

"Wahai manusia! Sungguh, kami telah menciptakan kamu dari seorang lelaki dan perempuan, kemudian kami jadikan kamu berbangsa-bangsa , bersuku-suku agar kamu saling mengenal. Sungguh, yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertakwa. Sungguh, Allah Maha Mengetahui, Mahateliti."

Nak kenal ahli kumpulan Universiti Kebangsaan Malaysia(UKM)? Jom




Dari bawah kiri : Farhan , Iskandar , Ehsan , Abang Afiq , Abang Wan , Helmi
Dari atas kiri : Hazira , Nabillah , Nidia , Shaza , Mino , Hana(ana)

Habis sesi taaruf , kami kembali ke Dewan Kuliah Utama(DKU) dan selepas itu kami membaca al-mulk sebagai pendinding . Selesai baca al-mulk kami menikmati supper kami , bubur lambuk dan kami balik ke mahallah(kolej) selepas makan .

Nantikan Day 2 :)




Sunday, February 3, 2013

Ainan Tasneem | Reen Rahim

Before tu , credit to : SIS YANA


Now , let the pictures talk 

Mereka sepadan *senyum*


Engagement


The family


Them 

Kenai dak? Ana pun tak kenal *gelak setan* Ce tengok gambar third tu ada siapa yang korang kenal . Jumpa? Dah takyah nak tenung sangat , belubang satg . Ada Ainan Tasneem lah . Siapa yang macam pengantin dah tu? Abang dia bukan dia . Abang Ainan Tasneem bertunang . Ana nak rasa jugak tapi lama lagi lah . Tahniah kepada bakal pengantin . Dah kahwin nanti double tahniah lah , ekeke .


Another story from : ABANG NARA

Reen Rahim tampil memohon maaf.Siapa Reen Rahim ni? Dia adalah pelakon drama Sahara yang didakwa mempunyai beberapa scene yang mempersendakan agama Islam dan golongan muslimah berpurdah .


reen rahim



Saturday, February 2, 2013

Sobahal Khair : Comic Strip

Merupakan ucapan selamat pagi dalam bahasa arab . Dan kalau orang cakap kat kita , kita kena jawab Sobahan Nur . Okay , bertambah lah vocab bagi sesiapa yang tak pernah tahu *Meraban*


Bagi peminat comic strip macam ana mesti selalu baca kat The Star bahagian Star2 kan? *krik krik krik* Bagi ana , ianya satu hobi yang sangat menarik , sebab ada orang tak suka pun beli komik tebal-tebal so inisiatifnya ialah membaca potongan komik sahaja . Menarik bukan? *krik krik krik* Comic strip ni boleh berfungsi sebagai macam-macam contohnya mengiklankan produk , nasihat , ajakan or else but kenkadang ada comic strip yang mempunyai unsur negatif . Ambil yang jernih sahaja okay? *krik krik krik*

Amali "Cita-citaku"

Berdiri lemah menggapai payah
Namun tidak pernah terucap
Sekalipun kata putus asa
Sudah jatuh tetap bangun lagi
Mahu berlari selajunya
Setelah lama berjalan
Tetapi usaha ini 
Perlu dilakukan berperingkat
Dikhuatiri keikhlasan hilang 
Apabila diduga di puncak

Mohon diberi kekuatan untuk istiqamah dalam penghijrahan . Kumpul ilmu , kumpul banyak-banyak Hana *Muhasabah* 

Friday, February 1, 2013

Segmen Pantas AisyahHumaira


Hari ni hati tenang sikit sebab Kak Niera dah bagi klu , membantu ana memilih kos untuk ke universiti . Syukran kathir Kak Niera . Ni kebetulan lalu blog Kak Niera , tengok ada segmen jadi memang tak nak lepas join sebab kalau Kak Niera buat segmen memang ramai sangat join . 

MARI MERIAHKAN SEGMEN NI . SAMPAI JAM SATU ESOK SAHAJA . KLIK BANNER !

Tag : AYISH & NADHIRAH