Thursday, January 10, 2013

Bersyukur Dengan Takdir Ini

Kehidupan yang ana punya sekarang sungguh indah bagi ana , tapi masih ada yang perlu diperbaiki , alhamdulillah . Islam memberi ana suatu ruang buat merasa kebahagiaan , ketenangan dan lain-lain . Sungguhpun ana pernah jauh dari mendekatkan diri dengan yang sepatutnya , ada seruan yang memanggil ana kembali dan sekarang ana masih tetap berusaha menjadi yang terbaik dalam kalangan yang terbaik . Jujur ana katakan , memang payah dalam mengejar suatu perubahan , penghijrahan namun setiap niat yang baik pasti Allah iringi , harus yakin dengan itu .WAY TO CHOOSE

Setiap kita punya alasan untuk hidup iaitu menjadi hamba Allah yang dipertanggungjawabkan untuk melaksanakan perintahNya dan menjauhi laranganNya . Allah telah menetapkan garis panduan iaitu apa yang telah disyariatkan untuk dipatuhi dalam menjalani kehidupan di bumi Allah . Ya , sememangnya tanah yang kita pijak , harta yang kita miliki , kesihatan yang kita nikmati , segalanya milik Allah dan pada suatu saat nanti dengan apa yang kita kumpul akan kita bawa ke suatu alam yang kekal abadi . Semuanya pasti mengimpikan kemewahan di dunia malah tiket VIP menuju jannatullah bukan? Bohong kalau ada di antara kita yang mengimpikan neraka .

Kita diberi pilihan di akhirat tetapi kita perlu berusaha di dunia . Adakah ada di antara kita sanggup menelan duri , meminum najis? Atau semuanya ingin makan makanan yang lazat , diturut segala kemahuan? Kita semua yang menentukan pilihan mana yang kita hendak namun tiada usaha maka tiadalah hasil . Jikalau di duunia kita boleh berusaha , belajar , memajukan diri , cemerlang dan berjaya , sesungguhnya tiada apa yang boleh menghalang usaha untuk kita menikmati apa yang Allah janjikan di akhirat namun setiap apa yang kita ingin capai pasti ada cabaran dan bersabarlah maka akan ditemui jalan penyelesaian tetapi jika kita berputus-asa , kita sendiri akan mendapat akibatnya .


PERCAYA DAN YAKIN

Setelah berniat , berusaha , berdoa maka akhir sekali tawakal mengiringi beserta percaya dan yakin bahawa Allah akan memberikan yang terbaik setelah kita lakukan yang terbaik . Usaha urusan kita . yang menentukan urusan Allah . 


ALLAH WILL NEVER LEAVE US ALONE 
KEEP YOUR TRUST
-AMY HANA ABDUL RAZAK-

No comments: