Wednesday, January 30, 2013

GiveAway Contest Gila Buasir Otak: Komen Terakhir


DIJEMPUT KLIK UNTUK WANG TUNAI RM30 

Amy Hana With 25 Facts

Yawls , i've been tagged oleh Aishah . Dah terkono lah den *tahan gelak* Tag apa?

"Once you have been tagged, you are suppose to write a note, with 25 random things, facts, habits or goals about you. At the end, choose 25 people to be tagged. You have to tag the person who tagged you. If I tag you, it's because I want to know more about you. Your cooperation is highly appreciated."

Kadang rase macam susah jugak nak kenalpasti ciri-ciri diri sendiri ni . Fakta mengenai ana yang boleh ana share *25 macam banyak sangat* :

  1. Seorang yang mesra penduduk *gelak setan* means peramah . Ana memang sangat senang diajak berbual walau baru beberapa minit kenal macam tengah tunggu bas , tunggu giliran dekat bank , pergi bercuti etc . Ana pasti akan dapat at least seorang kawan baru .
  2. Suka melukis tapi tidak terlalu kreatif . Ana memang minat sangat melukis , tak kisahlah lukis view , potret , 3D pictures but ana bukan seorang yang terlalu kreatif . Ana juga sangat suka menconteng *gelak besar* means kalau boring sangat ana akan cari satu kertas and tulis apa saja yang terlintas dalam kepala .
  3. Soft-hearted *tembak diri sendiri* . Memang seorang yang sangat mudah tersentuh . Orang boleh menangis baca novel , menangis apabila dimarahi , menangis apabila ditipu , melihat kucing cacat and so on . Ana juga bersifat seperti itu . Ana juga seorang yang kuat merajuk but senang dipujuk . Trust me *gelak setan* .
  4. Sukakan kanak-kanak . Ana memang suka sangat dengan bebudak sampai sewaktu ana berumur 11 / 12 tahun macam tu lah , adik sendiri panggil ana 'mama' sampai ana berumur 14 sebab ana jaga dia , main dengan dia , mandikan , suap makan , tukar lampin etc . Ana juga pernah menjadi babysitter 2 minggu akhir SPM . Sewaktu masih berperang dengan SPM ana menjaga anak saudara yang ketika itu umurnya 14 Hari tapi alhamdulillah , masih tidak mengganggu konsentrasi ana mengulangkaji cuma memang harus stay up sampai dia lena dan memang terbangun-bangun jugak lah .
  5. Kaki shopping . Sifat ni kebiasaannya memang sebati dengan wanita kan? *krik krik krik* Kalau masuk shopping mall tak lebih 2 jam itu bukan ana *gelak setan* , kalau satu shopping mall tu kurang 2 jam ana akan cari tempat shopping lain . Biasanya kalau keluar shopping dengan family , masuk shopping mall lepas asar , nanti keluar mesti langit dah gelap , ekeke . Walau suka ber-shopping , ana bukan seorang yang materialistik .
  6. Minat aktiviti lasak . Tiada ulasan lebih lanjut , ekeke .
  7. Suka memasak , cuba resipi dalam buku resipi dan buat kek or kuih . Berangan nak create resipi brownies , ekeke .
  8. High heels-holic . Memang gilakan kasut tumit tinggi tapi tak sesuai pakai sekarang *ayah ana cakap* as umur tak sesuai but sekarang pakai jugak , weeeee .
  9. Pernah jatuh katil dua tingkat semasa berumur 5 bulan *plus minus* dan menangis dengan kuat .
  10. Pernah duduk tepi padang tengok ayah main bola dan ada orang sepak bola kene muka ana dan hidung berdarah semasa berumur dua tahun .
  11. Pernah demam teruk sehingga tidak ke sekolah hampir 2 bulan semasa berumur 7 tahun .
  12. Pernah disuspek menghidap paru-paru berair semasa berumur 9 tahun , rupa-rupanya sakit paru-paru berkuman .
  13. Menghidap lelah awal 2007 dan sembuh tanpa disedari sekitar tahun 2010 .
  14. Menghidap H1N1 ketika berita mengenai penyakit tersebut sedang hangat selepas sekolah diumumkan ditutup dan pulang ke rumah dari asrama . Sebaik keluar dari asrama ayah terus ke Hospital Kajang untuk mendapatkan rawatan .
  15. Ada 'kononnya' Migrain tapi masih tidak dapat disahkan penyakit sebenar sehingga CT Scan yang tak pasti bila akan dibuat . Appoinment bulan 2 nanti .
  16. *Nampak sangat dah malas nak tulis* Seorang yang rabun jauh tapi tidak suka memakai spek .
  17. Sulong daripada 6 adik-beradik .
  18. Pendidikan awal di Tadika Islam Ulu Bernam 2000-2001 . SK Ulu Bernam 2002 . SK Khir Johari Sg Sumun 2003-2007 . Sek Men Agama Persekutuan Kajang 2008-9/2011 .  Sek Men Keb Khir Johari Sg Sumun 9/2011-2012 . Sedang menanti pinangan USIM/UIA/lain-lain untuk 2013/2014-Graduate *awan-awan atas kepala* .
  19. *Nak tulis apa lagi* -_- UPSR 5A . PMR 8A 1B-B.Arab . Mengambil 11 subjek SPM and masih menanti dan berdoa untuk 11A+ in shaa Allah .
  20. Suka warna Putih , Hitam , Biru Cair , Hijau Cair , Merah Jambu dan Ungu
  21. Berketurunan : sebelah ibu ada India , Cina dan Jawa . sebelah ayah bugis .
  22. Bercita-cita mempunyai anak ramai *sila gelak*
  23. Sejak lahir suka tidur lambat , kalau dulu masa kecil suka main bawah meja and cakap sensorang *mama cakap* dan sekarang dah besar boleh tahan online 24jam .
  24. Lebih suka berjubah daripada berbaju kurung dan hanya memakai tudung bawal bidang 45 atau tudung yang sarung tu je di kawasan luar rumah .
  25. Suka jadi radio karat dalam rumah , kereta , bilik etc . Minat the AWESOME Zayn Malik , Harry Styles , Niall Horan , Louis dan Liam Payne (One Direction) , Taylor Swift , Jason Mraz , Avenged Sevenfold *lagu sahaja* , Yunalis Zarai , Melda Ahmad , Last Minute dan banyak sangat lagi :3
*Lap peluh* dan sekarang giliran mereka :

Farahuda , Niera , Kecik  , Le Carnet , Hayati , Cik Fie , Riehana , Syairel Ena , Nur F , Farrah , Rozaimah , Shairazi , Maria , Aizad , Rashdan , Nasran , Yaya , Nabila , Eyqa , Nur Ana , Rosalina , Saljiah , Aidura , Izyan , Zaki

Tuesday, January 29, 2013

Twins Triplets Sextuplets Octuplets ETC

First 'WOW' came out when i watched 

 This is really awesome and im interested to have the happiness like them .

I asked help from Mr Google on 'Ways To Have Octuplets' and i found this although i know i still have more time and should put something like this away and focus on need to be focussed things first :

1. How do octuplets happen?

Not easily. Human females are designed to release one egg per month - even a release of two eggs, which could lead to twins, is unusual (that, after all, is why women have just the two nipples - in species where multiple births are common, the females are better endowed with feeding equipment). For a woman to conceive eight babies naturally, she would need to release maybe four or five eggs (extremely unlikely), and all or most of the eggs, once fertilised, would have to go on to split to form twins or triplets (again, this would be mind-bogglingly rare).
What's more likely is for octuplets to be conceived as a result of fertility treatment, if a number of fertilised eggs were returned to the womb and these went on to split into two or three babies. (This couldn't happen in the UK, because a maximum of two fertilised eggs only can be returned to the womb - but that rule doesn't apply in the US.) Yet another possibility would be if a woman who was taking fertility drugs to stimulate egg production had unprotected sex - which is how Mandy Allwood, who got pregnant with octuplets in 1996 but then miscarried, conceived hers.
As far as the unidentified new mother from Los Angeles who gave birth to octuplets this week is concerned, we are none the wiser - the hospital where she gave birth, Bellflower medical centre, is refusing to say whether fertility treatments were involved in this conception or not.

2. What are the risks - and how likely are the babies to survive?

An octuplet pregnancy isn't eight times as dangerous as a singleton pregnancy, says Professor James Walker, obstetrician at St James's Hospital in Leeds and a spokesman for the Royal College of Obstetricians and Gynaecologists - but there are greatly increased dangers of gestational diabetes and hypertension. "Another big risk is of a postnatal haemorrhage in the hours after delivery - eight babies means eight placentas, which means eight different sites in the uterus that can become a site for major bleeding."
Mothers found to be carrying so many babies are usually offered the chance of a partial abortion, to reduce the number of foetuses and so increase the chances of getting to term (Allwood famously refused this option). Now they're safely born, the main issues for the LA babies will be respiratory and feeding problems. The babies in this case are comparatively good weights - between 1lb 8oz (820g) and 3lb 4oz (1.47g) - but the next few days will be critical.

3. What has happened to other octuplets?

Other octuplets have been born before - but in no recorded case has every baby survived. A set was born in Texas in 1998 to Nkem Chukwu, but the smallest, named Odera, died after a week. The surviving seven - five girls and two boys - celebrated their 10th birthdays last December. They live with their parents and six-year-old-sister in a six-bedroom house in the Houston suburbs that was donated to the family, and travel in a 16-passenger van. Their grandmother set up assembly lines to feed them when they were small; their mother has described raising them as "more than a full-time job".
A woman in Turkey lost all eight of her octuplets in 1985, as did Allwood in the UK in 1996, when hers were born at 22 weeks; two of a set born in Italy in 2000 died, and all of a set born in Mexico City in 1967 died within 14 hours.
The largest multiple birth ever recorded was nonuplets in Australia in 1971 - all nine died within a week.

4. Can the mother breastfeed them all?

Almost certainly not. However much we may admire the LA mother's desire to feed all these babies herself, the logistics are against her. New mothers often spend six hours or more in 24 feeding even a single baby. Assuming the Californian mother manages to feed two babies at a time (not as easy as it sounds), she could easily be feeding round-the-clock.
But Anna Burbidge of the breastfeeding-championing organisation La Leche League says it's possible that the new mother will be able to express enough milk in the next few days to ensure each of her eight tiny infants gets a small amount - and, given that the breastmilk of a mother who has had premature babies is packed with precisely the nutrition they need, that could be the most important breastmilk they ever get. "At that stage, the babies only need minute amounts of milk to fill their tiny tummies," she says. "They'll probably be being tube-fed at this stage."
Beyond that, she's loth to say it will be out of the question for the Californian mother. "After last year's earthquake in China there were reports of a 29-year-old policewoman, who had not long ago given birth herself, breastfeeding eight babies who had been orphaned," says Burbidge. "It sounds impossible, but maybe it's not. Feeding them any way is going to be difficult ... perhaps she'll be able to have a rota so they alternate breastfeeds with bottle feeds."
However, a word of warning from Janet Walton from Merseyside, who gave birth to the world's first all-female sextuplets in 1983: "It was a madhouse, with feeding and changing nappies throughout the day and night. It was like painting the Forth bridge, we never really stopped."

5. How much will it cost to raise them?

The US department of agriculture reckons it costs around $200,000 (£140,000) to raise one child to the age of 17 (and that's not taking into account the amount the LA family will have to spend on extra help and expensive baby equipment). So even a conservative estimate would put the cost of eight, to adulthood, at around a staggering $1.6m.
Parents with multiples are often approached by companies offering sponsorship but, says Sarah Newell of the Twin and Multiple Birth Association, these aren't without their drawbacks. "What we hear from families who've been in this situation is that nothing comes for free - you have to work for these deals, and what sponsors usually want is press appearances and photoshoots. It's not always conducive to family life."

6. Can they all go for a walk together?

Astonishingly, yes. What they need, says Newell, is a quad-buggy, which comes in an impressive four-square formation: in the UK, these retail at around £600. "They're not cheap, but they do make it doable for one parent to push four babies, and the other parent to push the other four," she says. An alternative would be to buy two triple-buggies and for each parent to carry a baby in a sling - but that wouldn't be practical in the longterm, so the quad buggies are the best option.

7. How many nappies will they get through?

A newborn baby needs an average of eight nappies in a 24-hour period: so we can expect the octuplets to use around 64 in a day, 448 in a week, and 23,296 a year. Given that they are likely to be in nappies for the first two to two-and-a-half years, that's going to be an awful lot of nappies - the bill for the octuplets will be around $16,000. And as for the green option - let's not go there. This new mother has quite enough on her plate without taking on more washing.

8. And, finally, what about the sibling rivalry?

"It's very common with multiples," says Newell. "The problem is that you can't give as much attention to several babies as you can to one, and it's that lack of parental attention that can go on to cause problems later on. Even raising my twins, I felt guilty that I couldn't give them enough time - you think, how long is it since I gave that one a cuddle?"
So what's it going to be like for the parents of eight? "Very, very difficult. But the most important thing will be seeing them as individuals. We'd strongly advise against dressing them identically - they do look cute, but it causes lots of problems. If you want your children to think of themselves as individuals, which is the best way to reduce the risk of sibling rivalry, then don't dress them all the same."
Walton says of her sextuplets: "Amazingly, they are all close. They have their moments when there are arguments and with eight adults living in the house there is bound to be a bit of friction but we have great fun and a lot of laughs. Overall, it was hardest physically when they were toddlers and all over the place".

Eight babies
Finish reading this , i wonder how special the women are as Allah gives us the strength and ability to carry until 8 or more babies for almost ten months . It was so amazing! Subhanallah .

The Three Hundredth Follower's Blog Review


Dari header . gambar profile pun dah tahu . ni KPOP Lover ni . Background soft pink . Boleh buat tempahan edit blog . Awesome ha? :O Ana tak terer bab mengedit ni so takboleh lah nak promot untuk edit blog orang . Just simple . so nice . totally everything sedap mata memandang . Dia ni suka pakai ayat bergaris cenggini  . Sungmin tu husband dia tu . Sayang sangat sampai jadi header . Mesti husband dia tu pun sayang sangat kat dia . Kalau husband dia ada blog mesti header muka dia kan? *krik krik krik* Yes i know , meraban banyak sangat dah ni . Lampu merah dah menyala . babai *Senyum Ikhlas*

Puan Pyeja adalah follower blog saya yang ke-300

KLIK GAMBAR UNTUK KREDIT PERCUMA . EKEKE >.<

Mencari Sijil . Misteeerius

Ana adalah jenis yang mencari bila diperlukan , bukan ana yang diperlukan but ana memerlukan sesuatu jadi sesuatu itu yang diperlukan oleh ana *BM berterabur* . Mama ana bagitahu yang hari terakhir masukkan markah then markah tu akan dihantar adalah pada hari Khamis ni . Markah apa? Markah Kokorikulum . Wahaaa , dah habis sekolah pun still terlibat jugak dengan benda alah ni as itu akan digunakan untuk apply Universitas so haruslah juga ana gagahkan diri mencari sijil-sijil yang tersembunyi dalam rumah ni .

Kurang 30 minit menggeledah rumah jumpalah beberapa sijil 2011 dan 2012 . Antara sijil yang dijumpai

Sijil paling mahal *Gelak Setan*

Kononnya mahir Ekonomi dan Akaun :3

Sekali jelah pergi 2011

Cukup makan *Gelak Sopan*

Ade lagi sijil lain macam  MAG INC 2011 , sijil pengawas *bukan mawas* Sijil Hari Kebudayaan Jepun(HKJ) 2011 and so on *bunyi macam banyak* Ekeke . 


Lanjut kisah Misteeerius :

Kenal Mr Misteeerius? Mungkin ada , mungkin gak . Dia seorang penulis .

Misteeerius’s avatar
Pasti orangnya ganteng *tutup muka . tahan gelak*

Pertama kali kenal ma dia , di Twitter . Terus di bio-nya ada web SoundCloud . Ini antara bait kata daripadanya :

Kamu. Seseorang biasa yang menjadikan keseharianku luar biasa. Kamu datang dan hadir di saat aku takut merasakan apa itu jatuh cinta.

Bahwa sebenarnya, aku masih ingin mencintai kamu sekali lagi. Sekalipun aku harus mulai melepaskan semua tentang kita. Dan semua kata cinta yang pernah saling menenangkan.

Kau adalah sekilas. Yang tak ku mengerti bagaimana caranya untuk membuatmu singgah sedikit lebih lama.
Here his SoundCloud . Please jangan pengsan dengar suara dia :

Denger semuanya ya *Senyum Kambing*





PCL Tolong Review Blog Saya

BW and ade satu entri ni tegur ana "Mai lah ke sini" Then ana pun klik jelah , lepastu 

-
-
-
-
-
-
-
-

Klik Banner Untuk Surprise Anda . Sekian .

Saturday, January 26, 2013

Attention AYR

If you're reading this , im already belong to somebody else but i just want you to know how actually my deep feelings for you before all this happen . I want you to hear these songs as they describe my true feelings towards you . I never expect we'll end like this but everything happened and there's no play back . *English berterabur*

Yea , it should be more than this , right? Maybe not :'/

We're not meant to be together forever but memories put us to be loved each other for just like summer which a season with it's end


Like i got heart attack when you decide to free me from your cage of your heart and catch someone else


Im the one who loved you from the start but i could see your heart has been taken and it's tearing up my heart

Actually , there's no word can express my feelings but they are just a part of it . Thanks for all the memories we've been through for almost 4 years since we knew each other untill everything ends just like that . Take good care of Nisa . She loves you so much . Please dont treat her like what you've done before . Please be nice with her . Please be gentle .*English berterabur* 


She cares for you and you should do the same .


Friday, January 25, 2013

Dilema Ubat

How long im gonna live this -.-' What? Oh yaa 

Not the one with 'Cameron Highland' but things on it :3 

Seriesli ana macam dah give up to take all that , the kuning bulat one is menyeksakan as i have to take it everyday , the putih triangle one tu when needed and also the white capsul with orange line tu . Kalau medic student boleh lah rasenye teka eh bukan teka , tahu ubat ape tu , kan? krik krik krik 

Can i stop from consuming that medication? krik krik krik Oh nooo , i still have to take it . If i wanna get heal i have to , this is sebahagian usaha , yang lain urusan Allah . Guys , know what? I still dunno what the hell im suffering but i have to take the pills as painkillers but can you do me a favour? Will you pray for me? Thanks for your concern *smile* 

Siti Hajar Ahmad Sabir


6 Jan 2013 (Ahad)
Kami dapat panggilan telefon mengatakan Hajar kemalangan. Segera bergegas ke Hospital Besar Melaka. Ramai pelajar UTEM sedia menunggu berita kemalangan itu.

7 Jan 2013 (Isnin)
Hajar dimasukkan ke wad ICU Mawar. Pegawai HEPA UTEM mula membuat lawatan.Doktor mencadangkan pembedahan segera dilakukan. Masalah kewangan mula berbangkit, wang kami  tidak mencukupi’

8 Jan 2013 (Selasa)
Gerakan mengumpul derma utk pembedahan Hajar berjalan lancar. Pembedahan dilakukan pada pukul 1 tengahari. Pukul 6 ptg, pembedahan selesai.

9 Jan 2013 (Rabu)
Kesihatan Hajar baik sebelah pagi tapi merosot sedikit menjelang petang. Tekanan darah mula turun, lalu ubat untuk menaikkan tekanan darah segera diberikan. Muka dan badan mula sembab sebab dah 2 hari hanya drip air tanpa makanan. Sebelah petang, susu disalurkan ke perutnya melalui tiub. Walaupun tulang belakang telah di betulkan kedudukannya, saraf tunjang tetap telah tercedera dan kita menunggu dan berharap kekuasaan Allah Ke atas Hajar berkat doa semua sahabat di dalam dan di luar negara.

10 Jan 2013(Khamis)
Selepas Subuh tadi,  kami lawat dia dan bacakan ayat2 suci dan syifa’. Dia tenang je.Kami berbual. Memang dia tak gelak tapi matanya lebih bermaya. Kami ceritakan tentang  kawan2 yang datang, yang berkirim salam dan sebagainya. Memang dia tak dapat lawan bergurau, ketawa besar macam biasa tapi dia dengar kami tu pun dah cukup. Langsung tak tunjuk airmata pada dia. Kami usap tangannya, usap pipi dan dahi berkali2 dan bercakap dengan nada yang ceria juga. Tak boleh nak pandang dia dengan mata sayu, cakap dengan suara sebak..tak boleh. Kalau kita positif, kita ceria, aura kita berpindah kepadanya.

Ramai yang bersimpati dengannya lalu mencadangkan pelbagai bentuk rawatan pemulihan. Ada yang mencadangkan pergi kepada sekian-sekian dukun patah jika Hajar telah keluar dari Hospital nanti. Ada juga peniaga air yang menawarkan sebotol air pada harga RM25, dan menjanjikan penyembuhan dalam 10 minit sahaja. Hajar senyum . Pesannya, dia tidak mahu apa-apa rawatan yang menggunakan perantaraan jin dan hanya mahukan perubatan Islam. Dia rela lumpuh seumur hidup atau sanggup mati, asalkan tidak mensyirikkan Allah.

11 Jan 2013 (Jumaat)
Doktor dah benarkan makan bubur. Kami sudukan dengan sup ayam, sup sayur, ikan dan buah2an. Minum air zam zam pakai straw. Memang haus betul dia. Berkat air terbaik di atas mukabumi, dia segera nampak bertenaga. Menitis airmata sahabat2 melihat dia telah makan. Berebut2 mereka nak tolong layan Hajar. Suasana ceria berlanjutan dengan cerita2 lucu mereka.
Solat Hajat dilakukan di merata tempat dari sebelah malam hingga ke siangnya.UTeM sendiri menganjurkan solat hajat di Masjid, melibatkan kerjasama BADAR dan Majlis Perwakilan Pelajar . 
                                   
Lawatan  Naib Canselor, memberikan suntikan semangat luarbiasa kepada Hajar. Dia ingin sembuh. Dia ingin kembali belajar. Dan dia dijanjikan pelbagai kemudahan pembelajaran jika dia sihat dan masih berminat menuntut ilmu.
Sedikit jangkitan kuman mula dikesan di paru-paru menyebabkan pernafasannya tidak stabil.

12 Jan 2013 (Sabtu)
Doa dan kata-kata peransang tak henti2 masuk ke  telefon untuk memberi semangat kepada Hajar. Kami  perlu kuatkan pernafasannya. Latihan pernafasan mula diberikan supaya oksigen banyak masuk ke badan dan dia dapat melawan kuman2 yang datang menyerang. Hasilnya, kedua dua tangan dah boleh diangkat tinggi. Selepas ini, kami nak teruskan dengan latihan menggenggam. Semua ini menyakitkan, kerana itu motivasi dari sahabat2 amat diperlukan. Peranan saya sebagai ibu adalah untuk mengukuhkan keimanannya dan meletakkan pergantungan harapan sepenuhnya pada Allah.
Sebelah petangnya, Hajar di keluarkan dari ICU Mawar dan diletakkan di wad D3.

13 Jan 2013(Ahad)
Akhirnya berbekalkan sedikit kekuatan yang diberi oleh Allah, saya terangkan situasi sebenar, kesan kemalangan itu kepada Hajar. The whole truth. Dan sebagai hambanya yang patuh, dia Redha dengan apa saja Qada dan QadarNYA. Pendapat doktor itu berdasarkan pengetahuan manusia. Yang mana ia hanya ibarat setitik air di lautan yang luas. Terlalu kecil kemampuan manusia berbanding dengan kekuasaan Allah itu sendiri. Baginya hidup mesti diteruskan, ada banyak lagi nikmat tuhan yang sedang dinikmatinya. NIKMAT TUHAN YANG MANAKAH YANG KAMU DUSTAKAN?
Setiap hari Allah menuntut perjanjian kita dengannya sebelum kita dilahirkan. Iaitu untuk mengakui DIA itulah tuhan kita yang layak disembah. Dia yang maha berkuasa, yang memiliki segala2nya. Sedang kita inilah si fakir yang tak punya apa2…dan sentiasa meminta2 darinya. Kalau dah lidah kita mengakui Allah itu maha berkuasa, maka ikrarkan pula dihati..yang DIA mampu mengubah nasib Hajar lantas menyembuhkannya sekalipun.

Takada rahsia lagi.  Dia dah tahu dirinya lumpuh sementara. Dah tahu situasi tulang belakangnya, saraf tunjangnya yang cedera dan juga pembedahan yang telah dilaluinya. Tanpa setitik airmata, tanpa keluhan, tanpa menyesali nasib, tanpa mematahkan semangatnya untuk terus hidup, katanya kalau mak dan ayah boleh redha, dia juga akan redha. Banyak lagi tanggungjawab untuk digalas, ramai lagi diluar sana yang perlukan bimbingan dan kerana Allah masih selamatkan nya, dia akan bersyukur. Pasti ade hikmahnya.

Malam itu, sedang saya membacakan ayat2 suci kepadanya, dia kata “Mak dengar tak tu? Suara seruan tu?” Saya terdengar seruan bersahut2an dua atau tiga kali dari arah yang tak pasti. “Orang azan kot” tingkah saya. Dia jawab “mana pulak, azan mana ada SUBHANALLAH.. orang tu sebut SUBHANALLAH berkali2. Akak dengar, Cuba tengok jam, bukan masa azan, kan?.”akuinya penuh jujur. Saya rasa berdebar, “Selalu ke akak dengar?” “Selalu gak, entah siapa lah yang jerit tu gaknya…” jawabnya naif’

14Jan 2013 (Isnin)
Sebelah siang Hajar demam.Batuk2 Kecil, Menjelang maghrib, cuaca sejuk, batuk makin memberat. Demam semakin tinggi mencecah 39C. Selsema, kahak tersumbat di saluran kerongkong dan belakang hidung. Hajar semakin lemah. Apabila pernafasan tersekat,Hajar menggelepar mencari nafas. Doktor segera bertindak bila kami menjerit meminta bantuan kecemasan  diberikan dengan menyedut kahak menggunakan mesin penyedut. Tiup dimasukkan ke saluran kerongkong dan saluran hidung. Prosedur yang menyakitkan dan tidak selesa. Tapi masih tak banyak membantu, selsema mengalir lagi, dan kesejukan malam menyebabkan hidung  tersumbat semula. Kami disuruh keluar semasa bantuan kecemasan itu. Keadaan agak membimbangkan. Kami berdua berusaha menolong dengan membacakan ayat2 suci dan zikir2. Menjelang  tengah malam barulah dia bernafas selesa dan tidak mencungap cungap lagi. Keletihan  yg teramat sangat..tetapi bersyukur terselamat dr situasi bahaya. Stabil.

Bila dah tenang, Hajar bercerita semula, semasa doktor membantunya dan kami memohon bantuan Allah, pertolongan tersebut telah datang. Bagaimana? Secara tiba2 dia sendawa berkali kali. Dan setiap kali angin sendawa itu keluar, terasa hidung yg tersumbat tidak tersumbat lagi dan dia boleh bernafas dgn selesa. Kemudian, dia terasa mukanya dipercikkan air 3 kali. Air yang sgt sejuk dan selesa. Dia yang sedang demam panas dan terasa muka berbahang, tetiba rasa sangat selesa dan demam mula menurun.SUBHANALLAH.

Hari dah jauh malam, suami saya nak pulang menjaga anak2 yang lain di rumah. Suami beritahu Hajar, dengan cepat dia jawab “Ayah percaya Allah tak?”jawab suami”Percaya”. Tambah Hajar lagi, “Kalau percaya pada Allah, ayah baliklah..Allah ada jaga akak kat sini.”Sesekali dia tersenyum manis. Kami tanyakan” kenapa senyum?” Dia jawab…”ada bau wangi sangat”.” Selalu ke akak terbau macam tu?”Jawabnya, “Kadang2 aje, kadang2 masa nurse datang, kadang2  waktu sahabat ziarah” Hati kami mula rasa sesuatu. Suami saya tak jadi balik. Kami berdua tertidur kepenatan menemani dia malam tu. Dipihak dia pula, terasa sangat aman dan damai. Malam yg sejuk dirasakan nyaman. Langsung tak rasa lapar dan dahaga. Menurutnya, sepanjang malam, dia memerhatikan kami berdua tidur dan mensyukuri apa saja nikmat yang sedang dinikmatinya.

15 Jan 2013 (Selasa)
Sebelah pagi Hajar masih tak bermaya. Semakin naik matahari, hidung semakin kurang tersumbat dan kesihatan mula beransur baik. Perjuangan untuk hidup diteruskan lagi. Bila demam berkurangan, Hajar akan kembali ceria, makannya akan berselera, makan pudding, bubur, sup ayam dan buah2an.. Rakan2 pun gembira melayan kerenah dia. Bila dia sebut teringin makan pisang…tetiba ada saja tetamu yang bawakan. Dia duduk tapi kepalanya agak senget - masih tak boleh kawal gerakan kepala. Spontan dia kata, “Kalau ade bantal kecil, boleh letak kat leher”  lalu Allah perkenankan hajatnya. Bantal yang diidamkan dibawa oleh sahabat yang prihatin pada hari yang sama hajatnya diutarakan. (KUN FAYAKUN)

Tekak Hajar masih terasa sakit – perit. Mungkin sebab guna tiub penyedut kahak sebelumnya. Jadi ubat demamnya perlu dihancurkan dan dijadikan larutan. Saya bancuhkan paracetamol dengan sedikit air zam zam. “Akak, ingat ye, ubat ni alat je, Allah yang menyembuhkan” Dia angguk. Ubat di sudukan ke mulutnya. Pahit. Kecil matanya. Segera saya berikan air zam zam untuk diminum. Lepas itu dia tanya, “Air ape tadi?”. “Ehh..air zam zam lah, mana ade bagi air lain.” Dia senyum lagi. Saya tertanya2. Dia kata “Allah tolong akak, ubat tu memang pahit, tapi bila minum air zam zam tu, rasa macam air tu manis, ia basuh semua rasa pahit dilidah akak, Esok mak cubalah” Macam mana ni….nak percaya tak?

Malamnya, dia kena makan ubat lagi. Tanpa gentar, dia menelan ubat pahit tu dan tinggalkan sedikit untuk saya. Nekad untuk menyampaikan dakwah, saya telan baki ubat itu. Memang pahit. Dan bila air zam zam diminum, rasa pahit itu hilang tak berbekas. Seperti lumpur di lantai yang tertanggal semuanya bila air disiram kepadanya.
Kemudian dia mula bertanya bagaimana dia nak  solat dalam keadaannya seperti itu. Saya terkedu. Telefon terus saya capai, meminta bantuan ilmu dari rakan2 yang lebih arif. Dan seperti dijangka, apa yang dimintanya, mudah benar utk Allah tunaikan. Ade saja sahabat yang prihatin dan sudi menolong.

Bila Doktor pelatih datang untuk mengambil sampel darah, Hajar menangis. “Akak dah lemah, makan pun tak seberapa, mana nak ada darah banyak. Doktor asyik ambil darah..tangan doktor tu besar,kematu, tak sensitive. Tangan akak kecil, Sakit tau ditampar2 tangan akak, dicubit2…dah tak jumpa urat darah tu, tak yah lah ambil darah. Akak tak nak doktor tu lagi”. Sayu hati mendengar rintihannya, tapi macamana? Mana boleh pilih2 doktor. Tapi Allah maha mendengar, esoknya doktor lain pula mengambilalih.

16 Jan 2013(Rabu)
Usai solat subuh, saya dapati Hajar mengadu sakit perut. Macam kembung. Perut mula membengkak dan bergerak2. Saya sapukan sedikit minyak angin dan bacakan rukyah. Dia terasa nak muntah. Ya memang.. dia betul betul muntah. Berlambak2 muntah air hijau keluar dari mulutnya. Kami beri air zam zam kerana muntah tersebut memahitkan tekak. Tapi muntah berterusan…lagi…. lagi… dan lagi…”Akak tak nak pelawat hari ni”. Dan tengahari itu, memang takada pelawat yang datang.

Menjelang maghrib, dia suruh ayahnya solat. Kemudian saya pula disuruh solat. Saya katakan, “nanti siapa nak tolong bersihkan muntah? Mak solat lewat sikitlah…Dia jawab  “Allah ada, Allah boleh bantu akak.” Terkedu. Saya pun tinggalkn dia untuk solat. Ayahnya pula pergi menjemput adiknya di Malacca Central. Selesai solat, saya dapati nurse sedang membersihkan Hajar. Bajunya yg terkena muntah digantikan. Kemudian dia kata, “Haa..kan betul akak cakap, Allah ada bantu akak. Mak pergi je, akak muntah, tapi nurse yg sedang rawat makcik kat sebelah tu ternampak akak muntah dan dia datang bantu.

Sepanjang malam, adik Hajar, Nabilah, saya dan suami saya hanya menadahkan kain menahan muntah hajar. Muntah…minum lagi…dan kemudian muntah semula. Bila reda sedikit, kami mula berbicara. “Akak, Nampak gayanya macam perut akak dah tak terima lagi air yang kami beri. Mungkin rezeki minuman akak dah habis. Mak bagi air untuk basah tekak je, tapi untuk menghilangkan dahaga, akak mohonlah rezeki dari  Allah.

Ayahnya pula kata “Akak, kalau akak dipanjangkan usia, ayah akan belikan computer yg lebih ringan untuk akak, sesuai dgn kemampuan akak menggunakannya. Tapi kalau usia akak tak panjang, akak jangan sedih sebab akak akan dapat syahid dunia. Pujuk ayah lagi, “Akak, bila dajjal keluar nanti, orang2 yang beriman takkan dapat bekalan makanan sebab tak mahu sembah dajjal. Mereka akan berzikir sahaja, dan Allah cukupkan rezeki mereka. Mereka tak rasa lapar dan dahaga, Akak zikirlah ye”. Angguk.

Walaupun perbualan itu amat menyentuh hati, tapi masih tak mampu menggugurkan air matanya. Dia kata” Kalau mak dan ayah dah redha, takde sebab untuk akak tak redha. Kalau Allah izinkan akak hidup lagi, walau mcmana pun rupa akak waktu tu, akak akan berdakwah untuk beritahu orang tentang adanya pertolongan Allah, besarnya kekuasaan Allah. Mak tulis ye, biar tak lupa . Nanti akak sendiri yang akan ceritakan. Tapi kalau umur akak tak panjang, emak ceritakanlah bagi pihak akak”

Untuk adik2nya, dipesankan agar ubah penampilan berpakaian. Untuk rakan2, dia minta maaf dan memberikan kemaafannya kepada mereka. Adik2 dipujuk agar pakai jubah2 dan tudung dia yang banyak. Dia turut beritahu minta digantikan puasanya dan uruskan solat yg tertinggal sepanjang dia berada dihospital tu.  Ada beberapa hutang kecilnya minta dilunaskan.

Kami tanya lagi. “ susah ke rasanya nak muntah tu tadi?” Jawabnya, “Taklah, senang je, Allah tolong.” “Tolong macamana?” tambahnya “Dah badan akak tak boleh keluarkan air2 kotor tu dgn cara biasa, Allah tolong keluarkan melalui muntah. Tak susah pun, rasa macam meludah je” MASYA ALLAH. Hajar sentiasa kaitkan apa saja yang dialaminya dengan Allah. Sentiasa berbaik sangka  Allah menolongnya. Benarlah seperti hadis qudsi,  Allah bertindak mengikut sangkaan hamba terhadapNYA. Jika kita yakin Allah menolong kita, maka Allah akan tolong.
Keputusan Xray menunjukkan perut dan usus besar membengkak teruk.

17 Jan 2013(Khamis)
Situasi kritikal. Tak mahu pelawat lagi. Doktor sedang cuba menyelamatkan . Perut membengkak terus. Usus besar tidak menyalurkan najis dengan sempurna. Menurut doktor semuanya ada kaitan dengan saraf tunjang yang gagal menghantar arahan ke anggota badan.  Ultrasound pula  diambil.  Hajar tenang. Berserah pada Allah menentukan yang terbaik untuknya.

Selepas waktu melawat tengahari, demam memburuk semula. Perut yang membengkak menyukarkan pernafasan. Doktor mula gelisah. Satu tiub dimasukkan ke perut melalui hidung bagi menyedut cairan di dalam perut. Lebih 1Liter cairan dikeluarkan. Hajar diarahkan berpuasa sehingga punca pembengkakan itu diketahui.

Demam lagi. Saya sudukan juga tiga sudu air zam zam ke mulutnya dari masa ke semasa. “Akak, jgn bimbang, kita orang  Islam dah dilatih berpuasa. Redha ya .. mak bagi air zam zam ni hanya utk basah tekak, memang tak sempat sampai ke perut pun ia akan kering sendiri. Mintalah Allah hilangkan dahaga akak” . Dalam keletihan beliau jawab, “beratnya dugaan Allah ni , mak..” “memanglah…kan syurga Allah tu mahal harganya…sabar  ya.. Nabi Ayub dulu pun diuji dengan berat” Dia angguk.. Doktor pasang drip…Dalam hati, saya tak putus2 membacakan ayat2 suci dan selawat untuk menolong beliau melalui kesukaran itu.

Menjelang asar, Hajar mula rasa bahang. Dia minta dimandikan. Panasnya kuat dibahagian dada. Dan terasa semua badan sakit2. Saya terdiam. Saya rasa, dia dah mula nak nazak. Waktu tu saya berdiri membelakangkan tingkap. Dia suruh saya beralih kedudukan. Dia nak pandang keluar tingkat. Saya tanya , nak tengok apa? Katanya : nak tengok Allah. Saya terkedu lagi. Katanya :” Allah marah sebab tak dakwah sungguh2. Tak mahu cari jalan lain, bila dakwah terhalang.” Saya jawab “Mintalah ampun dan banyakkan beristigfar pada Allah,” Angguk.Tak lama lepas tu, dia kata, matanya dah mula kabur. Saya membisikkan agar dia terus mengingati Allah. Angguk.Dalam termengah2 dia berkata”mak, izinkan akak pergi dulu, tapi akak tak nampak jalan” “ Ya, mak izinkan, mak doakan agar Rasulullah datang tunjukkan jalannya. Sekali lagi dia mengejutkan saya, bila dia kata dia dah tak boleh nampak, lalu bola matanya bergerak ke atas. Segera saya talkinkan berulang kali. Doktor dan  nurse mula berkejar datang nak menyelamatkan. Saya disuruh keluar. Mereka mula memasang topeng oksigen,dan  menaikkan tekanan darah.

Hati saya dah sebu. Saya tahu tadi tu Hajar dah nazak. Persiapan dibuat utk pindahkan Hajar ke ICU semula. Waktu maghrib tu, kami berkejar kejaran tolak  katil Hajar ke ICU okid.

Hajar segera dibius dan getah saluran pernafasan dipasang ke mulutnya. Mesin pernafasan mengambilalih proses pernafasan. Itulah kali terakhir untuk dia berkata kata kerana selepas itu dia terus ditidurkan dan tak bangun2 lagi.

18 Jan 2013Jumaat)
Kami dimaklumkan ada air yang banyak diluar perut dan sekitar usus. Dikhuatiri usus Hajar telah bocor. Menjelang waktu azan zohor, untuk solat jumaat, jantung Hajar berhenti berdenyut. Doktor segera melakukan CPR. (Satu. Dua, Tiga, Empat, ……)saya nampak prosedur tu dr luar cermin biliknya. Hati saya terguris teruk…cpr dilakukan di dada, betul2 di atas kawasan pembedahan tulang belakangnya. Kalau dia selamat sekalipun, apa nasib tulang belakang tu, kan baru je lepas dibedah.
Walaupun jantung dapat digerakkan kembali, namun jantung Hajar hanya bekerja 1% sementara mesin pernafasan yg bekerja  lagi 99% .Hakikatnya carta pernafasan di paparan skrin tu terasa semacam gimik.

19 Jan 2013 (sabtu)
Doktor pakar usus mengesahkan usus Hajar bocor dan perlukan tembukan kecil diperut untuk mengesahkan teori beliau. Sekiranya benar, pembedahan yang lebih besar diperlukan utk memotong usus yang bocor itu dan mencantumkan semula. Serentak dengan itu, kami diberi borang kebenaran  pembedahan untuk ditandatangani. Semuanya atas nama nak menyelamatkan nyawa Hajar. Kami buntu. Suami meminta tempuh untuk bertenang dan berfikir. Kami perlu solat. Kami perlu berfikir dengan tenang. Kami mohon pertolongan melalui pertolongan Allah. Pukul 2 pagi, kami dipanggil semula. Terdesak, kami benarkan tembukan dilakukan diperut. Hanya pada Allah kami bermohon pertolongan dan petunjuk.

Belumpun sempat selesai pembedahan kecil itu, seorang lagi doktor memanggil kami. Berita besar yang disampaikan, buah pinggang Hajar tidak berfungsi sepenuhnya atau lebih tepat lagi..dah rosak dan perlukan dialysis darah. Hajar takkan boleh bertahan kalau darahnya tak dicuci kerana toksin dalam tubuh akan meningkat dan meracuni organ2 yang lain. Terdiam. Bermimpikah kami? Lepas satu, satu, organ badannya merosak. Namun begitu, dialysis tidak boleh dilakukan dengan selamat kerana keadaaan Hajar yang tidak stabil. Jantungnya dah pernah berhenti, dan boleh berhenti lagi semasa dialysis. Darahnya dah terlalu cair..dah lama tak makan. Pendarahan juga boleh berlaku kerana tekanan darah yang rendah. Jadi apa yang boleh kami perbuat? Sesudah berbincang, kami ambil keputusan tidak membenarkan cuci darah dijalankan kerana risikonya besar.

Tak lama lepas tu, pakar usus pula mengesahkan yang usus Hajar memang benar2 bocor dan pembedahan besar diperlukan. Kami tanya, adakah Hajar stabil untuk dibedah? Jawapannya TIDAK.Kami Tanya adakah masalah usus itu boleh selesai selepas pembedahan tersebut? Jawapannya. TIDAK PASTI MASALAH SAMA TAKKAN BERULANG LAGI. Lalu kami berikan jawapan yang paling selesa bagi kami iaitu tidak membenarkan sebarang pembedahan dilakukan lagi. Kami juga tidak membenarkan prosedur cpr dilakukan jika jantung terhenti lagi.

Doktor bercakap dengan berhati2. “Kalau itu keputusan Puan, Puan sedarkah apa akibatnya nanti?” Saya jawab, “ya, saya sedar, saya akan kehilangan anak saya, dan saya redha. Malah, kalau boleh , saya nak segala ubat dan mesin pernafasan dihentikan” Doktor menjawab, “Itu tak boleh, menyalahi etika, itu seperti membunuh pesakit. Kami tak boleh membunuh pesakit, tapi kalau Puan tak mahu lakukan semua yg kami dah cadangkan, mesin pernafasan tetap perlu terus dihidupkan. Cuma pesakit takkan mampu bertahan lama kerana toksin yang tinggi akan meracun dirinya sendiri.

Selepas itu, doktor terus mengawasi Hajar, dan pelawat telah dibenarkan menziarah tanpa had masa kerana Hajar hanya menunggu masa untuk pergi meninggalkan kita semua. Semua keluarga telah dimaklumkan, Hajar tak putus2 diziarahi oleh sahabat2 yang mengenali dan bersimpati. Masing2 ingin menatap wajahnya untuk kali terakhir

20 Jan2013 (Ahad)
Pagi itu kami berdua khusyuk dlm doa masing masing, hanyut dalam munajat kami kepada Allah memohon bantuan dan keringanan untuk sakaratul maut anak kami.Tepat jam 9.20 pagi, Hajar melepasi sakaratulmaut dan meninggal dunia dengan tenang dalam dakapan ibu dan restu ayah. Pergilah sayang, TUHANMU yang lebih menyayangimu telah menunggu. Terima kasih YA ALLAH kerana telah meminjamkan kami anak yang sebaik ini. 20 tahun kami berbahagia dengan kehadirannya.Terima kasih kerana menganugerahkan akhlak yang mulia terhadap anak kami ini. Kini kami kembalikan ia kepadaMU YA ALLAH.Dakapilah ia dengan limpahan rahmat kasih sayangMU yang maha Agung. Amin.. amin..amin..ya rabbal alamin.

Siti Hajar selamat dikebumikan di kampung keluarganya dengan lancar.Begitu ramai sahabat, pensyarah, pegawai university dan saudara mara hadir memberikan lawatan terakhir, memandikan, menyembahyangkan dan mengkebumikan beliau. Seluruh alam seakan turut bersedih dan merintih kerana kehilangan seorang mujahidah sejati. Cuaca mendung berterusan dari pagi hingga ke petang,( tetapi tidak pula hujan), turut menyentap  tangkai hati insan2 yang jujur menyayanginya


#I do not own this article 

Source : http://mujahidah2u.blogspot.com/2013/01/rentetan-pengalaman-di-hari-hari.html

Wednesday, January 23, 2013

Program Menara Gading Selangor Dan Pahang 2013

Seriesli apabila ana cari kawan yang tengah free nak ke sana dah macam ana SU program pulak . Punya lah call sana sini , mesej , tak cukup tu siap chat , share dekat group and so on . Dah pulak ni , share dekat blog pulak . Peserta lelaki diperlukan , masih terdapat 40 kekosongan . Peserta perempuan dah full but cubalah bodek kalau dapat . Ekeke .


Memang semua lengkap dalam iklan di atas .

Tarikh : 8 hingga 11 Februari
Tempat : Kolej 17 , UPM 
Bayaran : RM50 
Sila hubungi : Abang Boy 0176205773
                      Kak Aishah 0148004986
                    Kak Huda 0132263857

Daftar : SMS Nama<>No IC<jarak>Alamat<jarak>No Tel<jarak>Alergi makanan(jika ada)<jarak>Emel<jarak>Kenderaan sendiri/Public dan hantar kepada nombor yang anda berkenan , ekeke . Negeri lain pun boleh join yang Selangor punye but memang ade program setiap negeri . Ana taktahu pulak kalau maklumat untuk PMG negeri lain . Oh ada untuk negeri Pahang


Tarikh : 8 hingga 10 Februari
Tempat : Kolej Islam Pahang Sultan Ahmad Shah(KIPSAS) Kuantan 
Bayaran : RM35
Sila hubungi : Fizan 0148113419
                        Zahirah 0132774660

Untuk yang Pahang masih ada kekosongan untuk lelaki dan perempuan jadi tunggu apa lagi?! Segera daftar .

Tuesday, January 22, 2013

Topup Giveaway by FD


Klik banner untuk join *senyum pisang*

TAG : NADHIRAH & NURMAIRA

Segmen : Pencarian Bloglist Feb 2013

http://kekapasberceloteh.blogspot.com/2013/01/segmen-pencarian-bloglist-feb-2013.html


Done dengan all syarat ^o^
Klik banner untuk join

Kekasih Dirampas *Tanda Soal*

"Hoi perampas! Aku tak hadap pun lah laki kau . Kau nak sangat dia , boleh jahanam!"

Fehh , ayat *tutup muka* okem , sila jujur siapa pernah alami sama ada yang me-cakap-kan atau di-kena-kan dengan ayat di atas? krik krik krik . Mostly perempuan yang naik angin sangat apabila kekasihnya dirampas orang . Tahu rasanya sakit , memang :'} sendiri pernah alami , memang lah but biarlah dia nak rampas 'mamat tahfiz sengal' tu . Asalkan dia tak rampas kebahagiaan ana means ana still boleh bahagia *senyum lebar* dan sekarang ana taknak bandingkan pun ke-romantik-an 'mamat tahfiz sengal' terhadap ana dengan kekasih baru dia .


Ye , ana taktahu ape pun yang dia lakukan sekarang , baguskan? Ye , bagi ana sangat bagus as dia pun bersumpah dan tak mengaku yang dia pernah meluahkan "I miss you" , "Macam mana lah soul ni nanti without you beside me" , "Kalau hubungan ni berpanjangan , ana nak nikah dengan enti boleh?" and so on . Actually dia tak mengaku pun pernah ade hubungan dengan ana , siap bersumpah lagi padahal 3 tahun beb! -.-'. Oh no , ana still ingat kata-2 dia lagi? Sorry , refer diari okem *jelir lidah* Dah habis cerita pasal kenangan .

So for those had broke up sebab orang ketiga please jangan nak cakap yang rasa dah nak matilah , dah tiada makna hidup lagi lah , hilang selera makan and so on . The most important thing yang kita kene tahu and jangan pernah lupa is 


Fahimtum? Put aside the sadness and wake up from the 'nightmare' . 


The hardest thing lepas break ialah melupakan kenangan *mustahil* dan melupakan bekas kekasih but perkara tu adalah tindakan yang betul dan perlu . Teringat pernah ana cakap dekat sahabat ana "Lelaki awal break memang happy tapi suatu hari nanti dia akan teringat balik but perempuan memang frust menonggeng kalau break tapi lelame akan happy" 

Tertanya jugak , kalau lelaki marah kekasih dia kene rampas macam mane ye? *angkat kening sebelah*




Berita Zahirah

This is really hard for me to tell about Zahirah as i cant stop my tears from falling down whenever i think about her . 

For this time being . Zahirah still using the ventilator as she cant breathe through nose neither mouth and the latest news i got , she will be transfered to IJN on this 25 January.

Yawls , she needs our prayers . Do pray for her .

She is here right now in Hospital Klang




Monday, January 21, 2013

Karnival Jom Masuk U 2013


Yawls :) Here the info about 'Karnival Jom Masuk U' so for those 'graduated' from secondary school , currently aged 18 , 19 and 20 and for those wanna further degree may join this programme at any place and date you like or its okay if you wanna go at all places the programme will be held .

DATE :
SELANGOR : 26 & 27 JANUARI
SABAH : 2 & 3 FEBRUARI
KEDAH/PERLIS : 16 & 17 FEBRUARI
MELAKA/NEGERI SEMBILAN : 23 & 24 FEBRUARI
SARAWAK : 2 & 3 MAC
PULAU PINANG : 9 & 10 MAC
PAHANG : 16 & 17 MAC
TERENGGANU : 22 & 23 MAC 
KELANTAN : 30 & 31 MAC
PERAK : 6 & 7 APRIL
JOHOR BAHRU : 13 & 14 APRIL


*English Berterabur* 

Segmen Jejaka Hangat

Tuan Segmen
Follower saya currently : 211
Oke . ana bukan pakar printscreen *tutup muka*

Syarat simple ^o^ jom join