Saturday, October 20, 2012

Salam Blogger Se-Malaysia ^^



(: ASSALAMUALAIKUM :)

Very eager to write this entry ^^ *with no reasons >.<

Ready nak pikul tanggungjawab? Tanggungjawab ape? Let seee 

Tanggungjawab kita :

  • Diri sendiri *kita jaga diri kita? Perintah Allah dah terlaksana? Tak susah mana kalau nak buat yang wajib . nak taknak jee . tapi  make sure kalau kita nak tinggal yang wajib kita dah prepare untuk berhadapan risikonya di akhirat nanti :) tak mudah menjadi hamba Allah sebab cuba fikir kenapa Allah tak jadikan manusia nee semuanya Islam . kita lihat semula bagaimana Nabi Ibrahim berusaha mencari siapa penguasa alam ini . dilihatnya bulan , matahari dan lain-2 . begitulah sebenarnya manusia perlu mencari Tuhan sebenar iaitu Allah dan kita umat Islam patut bersyukur kerana tidak perlu mencari cuma perlu berusaha mengumpul bekalan buat iringan ke akhirat . jika kita lakukan apa yang Allah perintahkan jauhi larangan tak mustahil Allah akan mengurniakan apa yang kita mahu "What you give you'll get back" :)

  • Orang lain *kat dalam dunia nee kita hidup berjemaah(beramai-ramai) , kita tak hidup sorang . kalau dak saya tak tulis entry nee . takkan saya baca sorang >.< kita ada Allah . kita jaga hubungan dengan Allah dan sekeliling kita ada manusia . kita jaga hubungan dengan manusia . dah biasa dah nee . cuma tazkirah buat ingat kembali :) kenkadang apa yang kita ingat kita tak buat pun . orang kata susah  nak jaga hati manusia . macam-2 fiil lah kann . tapi kita ada perasaan sayang . nee yang akan buat kita faham naluri manusia . kenkadang kita fikir kita nak semua orang jadi macam kita . biar sependapat tapi tahap pemikiran manusia berbeza supaya wujud perkara yang boleh dikongsi yang memberi manfaat . anologinya manakan dapat manik menjadi gelang tanpa tali tangsi . maksudnya kalau takda orang tolong kita takkan mampu berjaya dengan mudah . kalau belajar takda guru kita takkan faham dengan mudah . macam tulahh . kalau kita tak jaga hubungan dengan manusia dengan siapa kita nak minta tolong . Allah memang ada dan pertolongan dari manusia tu adalah dari izin Allah juga . jangan nak sombong sangat kat dunia . tak ke mana pun . Jagalah hubungan dengan Allah dan hubungan dengan manusia :)


Sesempurna kita takkan tertanding sempurna yang Maha Esa :') Kita semua hambaNya memang takkan sempurna tetapi Allah jadikan sempurna manusia nee untuk beribadah kepadaNya ^^ nikmat dan musibah adalah ujian bukan penghalang usaha untuk menjadi khalifah terbaik di muka bumi :)

No comments: