Thursday, October 25, 2012

Rayaaa Rayaa Rayaa :DD



(: ASSALAMUALAIKUM :)

*tengok post pun dah agak kann* :D

Esok R A Y A :D

Puasa tak harinee? *krik krik krik >.< so Selamat Hari Raya Aidiladha or Happy Eid Al-adha :) kepada semuaa readers setia or readers yang baru lalu >.< syukran sudi menyinggah :) 

Pasti semue dah tahu kann story behind raya haji nee ;) #Pengorbanan Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail 
Nabi Ibrahim diperintahkan supaya menyembelih anaknya dan baginda memberitahu anaknya Nabi Ismail . Sikap taat kepada Allah membuatkan kedua mereka bersedia melaksanakan perintah tersebut . Disebabkan ketaatan mereka Allah menukarkan Nabi Ismail dengan kibas untuk dijadikan korban :') MasyaAllah . sesungguhnya Allah Maha Penyayang ^^ kalau kita ditakdirkan menerima perintah sedemikian adakah antara kita yang sanggup? Dengan keadaan dunia akhir zaman yang sangat mencabar nee . ada antara kita yang lalai . ada antara kita yang tahu namun tidak bertindak . ada yang seakan tidak takut dengan azab Allah . Nauzubillah Min Zalik :'/ tapi kita tidak boleh meragukan takdir Allah . itu akan buat keyakinan kita terhadap Allah berkurang . tambahan Allah telah berfirman "Kun fayakun" jika Dia berkehendak maka jadilah . 




Preparation for rayaa? >.<

Nothing . balik kampung jee . dekat kampung masak kuah kacang yang ade daging dalam kuah tu . my grandma yang buad ^^ saye? tumpang tengok jelahh :P my duty stat esok . bukan keme sembelih tapi kene potong daging lembu tu nanti . my grandma ajar kalau nak potong daging kene lawan urat daging tu supaya tak liat mase nak makan :DD mesti dah tahu kann . Waahh :D tak sabar esok ^^ 




Saudara seagama kita yang lain bagaimana? :'/

Kadang dalam kita tengah bergembira mesti ada antara kita yang tak merasai segembira yang kita rasa . mereka sedang menyorok . mengikat perut . kanak-2 menangis . dan macam-2 lagi . dekat sinee . kita cukup . semuanya ada tapi ada antara kita yang tak menghargai . ada yang tunjuk hero kat sinee . kadang kita kene letak diri kita dalam situasi mereka . maksudnya empati . cuba merasai ape yang mereka lalui . tidoo tak lena . tiada pendidikan . harta benda musnah . baru kita sedar macam mana payah kehidupan mereka . betapa terseksanya mereka . mereka cuma ada batu . tapi musuh ada kereta kebal . senapang . machine gun :'( takutnyee . tapi mereka tak takut pun . mereka semangat berjihad . mati di medan perang kerana mempertahankan agama kann jihad :') kita kat sinee kene berdoa supaya Allah meringankan beban saudara seislam kita yang sedang berjihad :') semoga suatu hari mereka dapat rasa kegembiraan sepertimana yang kita rasai kini :') InsyaAllah


Oh SPM :O

Pejam celik pejam celik pejam celik pejam celik *eh tak habis pulak >.< dah nak SPM :O ready? emmmm . masih mengumpul ke'ready'an nee . ade lah dalam 60-70 % something ^^ tengah nak dekat SPM nee lahh penyakit aku semakin menggedik :'/ ujiann~ Ya Allah sembuhkanlah aku :'{ mintak tolong readers jugee . doakan ana okengg ^^ syukrann ;) Doakan SPM ana jugak ^^ tak nak kejar Jordan . keadaan kesihatan tak mengizinkan . Darul Quran takde kos perakaunan pulak :/ USIM or UIA insyaAllah . matriks pun okemm jee :) Doakan yee :) 



K Finished Here ;) see yaa next entry ^^ Salam AidilAdha semuaaa ;)



2 comments:

Bintang said...

Selamat hari raya awak :)
Hehe, betul, kita kena bersyukur atas kurniaan yang kita dah perolehi,
InsyaAllah, and good luck for your Spm k ? Dah dekat dah ni, just try your best.

Amy Hana said...

Happy rayaa to you too ;) thanks for good luck wish ^^ insyaallah . i'll do the best :)